Два часа след спиране на валежа е срокът за почистване

...
Два часа след спиране на валежа е срокът за почистване
Коментари Харесай

Магистралите се чистят два часа след спиране на снега, каза шефът на АПИ

Два часа след прекъсване на дъжда е срокът за разчистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища периодите са по-дълги. Това изясни пред журналисти шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Светослав Глосов .
 Студ, сняг, а Трейс лее асфалт (видеа)  30 водачи на камиони останаха без книжки след блокадата на Хемус
По думите му практиката и в Западна Европа, и в Съединени американски щати е при мощен снеговалеж какъвто имаше през вчерашния ден, пътят да се затваря и да не се позволява никакво придвижване.

Той изясни, че виновност за вчерашните задръствани по " Хемус " имали водачите на ТИР-ве, които макар възбраната за придвижване са навлезли в сектора и са блокирали трафика за часове. Други водачи пък са карали в спешната лента и се е налагало водачите на снегорини и влекачи да ги молят да освободят лентата, с цел да могат да минат пред тях.

Въпреки стандарта за разчистване на автомагистралата два часа след прекъсване на снеговалежа, Глосов заяви, че за забавяне при снегопочистването на участъка от автомагистрала " Струма " на територията на област Кюстендил ще бъде глобена снегопочистващата компания. Това става става, откакто депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова написа ядосан коментар във Facebook, адресиран до управлението на организацията.

В момента се прави разбор на осъществената от автомагистралата работа.

По мотив оповестените в обществените медии фрагменти за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг Глосов уточни, че осъществените действия са неприемливи и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова сектора и ще го асфалтира още веднъж за нейна сметка, когато метеорологичните условия разрешават.

Относно мобилното приложение за настояща пътна конюнктура LIMA инж. Глосов уточни, че има доста забележки към изпълнителя на плана и реакциите му по отношение на внедряването на новите технологии. Водят се диалози с разработчика, които се пробва да ни изнудва като желае безумно висока цена за поддържане на приложението, сподели ръководителят на УС на АПИ. Той акцентира, че ще се направи всичко, което е допустимо приложението да работи и системата да е съвместима и обвързвана с тол системата, с цел да се дава навременна и единна информация на водачите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР