Два български ски курорта попадат сред 10-те най-добри в Източна

...
Два български ски курорта попадат сред 10-те най-добри в Източна
Коментари Харесай

10-те най-добри ски курорта в Източна Европа

Два български ски курорта попадат измежду 10-те най-хубави в Източна Европа, съгласно материал на вестник в “Build ”. Акцентът и при двата са преференциалните цени за хората от останалата част на Европа. Банско е маркирано като мястото с опция за най-евтината дневна карта – 10 евро, а в босненската Яхорина – за 15.

В Алпите такива цени са немислими. Другите разноски при зимната почивка също са много по-ниски спрямо тези в Германия, Австрия и Швейцария. Проучване демонстрира, че минимум се заплаща в Полша и Чехия – от греяно вино през ресторант до наем за кънки или шейни.

1. Шпиндлерув Млин (Чехия)
26 км писти, лифтове и влекове – 17

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Идиличният Шпиндлерув Млин е ситуиран измежду заснеженитe върхове на планината Кърконоше. Намира се в прегръдката на котловина по горното течение на река Елба, която е наоколо. Разполага с 12 000 кревати и е доста изящен. Пистите са комфортни и оферират положителни разновидности за начинаещи. За напредналите има провокации като дългата 3 км черна писта в местността Свети Петър.

Система за неестествен сняг се грижи за белотата на пистите и когато не вали сняг. Като биосферен резерват огромна част от планината е под закрилата на UNESCO. Регионът е прочут и със сказанията за брадатия планински дух Рюбецал, който живеел там.

2. Банско (България)
75 км писти, лифтове и влекове – 14

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Банско е ски курорт номер 1 в България. Разполага с общо 75 км писти в планината Пирин. Те се вият към нейния връх Тодорка (2746 м). До пистите се стига с лифтова линия, която минава 6 км. Най-дългото втурване от върха надолу е 17 км. Има хотели от известни вериги като “Кемпински ”. В последните години в курорта бе вложено доста. Така той предлага висок стандарт на ниски цени.

До Банско се стига единствено за 2 ч след кацането в София. С бурния нощен живот в австрийския Ишгл мъчно може да се прави съпоставяне, само че и там опциите не са за подценяване. На разположение на обичащите да се забавляват са питейните заведения Happy и Euphoria или дискотеката The Club, които работят до утринните часове.

3. Яхорина (Босна и Херцеговина)
25 км писти, лифтове и влекове – 8

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Яхорина се намира в Динарските Алпи на Босна единствено на половин час с кола от Сараево. Така скиорите могат да съчетаят карането с посещаване на столицата или напряко да си намерят място за спане там. Широките, добре обработени писти въодушевяват даже специалистите в спусканията в търсенето на интернационален стандарт за зимен спорт.

В Яхорина се организира дамският слалом от олимпийските игри през 1984 година Тъй като доста писти са покрай края на горите, спускайки се, туристите минават около чудесни борови дървета по пътя надолу. За пистите, които са общо 21 км, се заплаща 15 евро за дневна карта.

4. Бялка Татранска (Полша)
17 км писти, лифтове и влекове – 19

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Който няма предпочитание да се сблъска с тълпите в най-големия и най-известен полски курорт Закопане, би трябвало единствено да се реалокира на 20 км от него. Там се намира живописното село и ски курорт Бялка Татранска. Както подсказва името, той се намира в Татрите на границата със Словакия. Планинската верига принадлежи към Западните Карпати.

С необятните си разнородни писти курортът е съвършен както за начинаещи, по този начин и за тези, които желаят да усъвършенстват уменията си. Почиващите ще намерят тук локален нюанс, традициите носии и музика са поддържани със усърдие. В Бялка Татранска може да се насладите на фамозното пушено сирене с алена боровинка ошчипек.

5. Ясна/Чопок (Слвк)
46 км писти, лифтове и влекове – 26

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

То също се намира в Татрите, само че на словашка територия, закътано в Демановската котловина. На туристите тук се предлага фантастична планинска стратегия на чудесно готови писти. Покрай тях буйните фенове на разнообразни разновидности ски могат да практикуват втурване по бездънен сняг. Има 8 фрирайд зони с надолнище до 45 градуса, а вечерно време може да се кара и на светлини. За феновете на обичайните ски идеална е дългата 4 км синя писта, която комфортно ги води в долината.

6. Кранска гора (Словения)
20 км писти, лифтове и влекове – 21

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Спокойният курорт Кранска гора с гъсти борови гори се намира в Юлийските Алпи в Северна Словения наоколо до границите с Австрия и Италия. Общо 20 км писти свързват селата Витранц, Подкорен и Планица. Половината от пистите не са с огромен надолнище. На черната край Подкорен обаче би трябвало да се пускат единствено опитни скиори. За почитателите на ски бягането има трасета с обща дължина 40 км.

7. Попова шапка (Македония)
10 км писти, лифтове и влекове – 10

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

В подножието на върховете на Динарските планини е ситуиран най-важният курорт на Македония. Той към момента не е придобил огромна интернационална популярност и по тази причина по уличките на заспалото село е извънредно умерено.

Тук ще намерите запазилите остарялата си атмосфера ханове, изпълнени с романтика, както и дървени къщурки измежду природата, наричани конак. Те се оферират на туристите. Характерни за курорта са обиколките измежду девствената природа със особено направени за преход през сняг транспортни средства.

8. Капаоник (Сърбия)
52 км писти, лифтове и влекове – 24

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Писти, започващи от 2000 м надморска височина, ще намерят скиорите в сръбския курорт Капаоник в Динарските планини. Два 6-седалкови лифта и нова система за неестествен сняг подвигнаха неговото равнище доста през последните години. Само със 100 евро за 6-дневна карта курортът към момента е извънредно преференциален за каране. Една от пистите е осветена през нощта. За малчуганите е направена ски детска градина.

9. Буковел (Украйна)
48 км писти, лифтове и влекове – 22

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Буковел, наподобява, все едно е излязъл от украинска зимна приказка. Малки дървени хижички с остри покриви са присъщи за заобиколения от големи борове курорт. Мястото в Украинските Карпати се развива скоростно. Само през предходната година са издигнати 7 нови седалкови лифта, с което общият им брой стига 22. Районът с пистите непрекъснато се уголемява, като се възнамерява те да доближат 278 км.

10. Боровец
48 км писти, лифтове и влекове – 22

 10-те най-хубави ски курорта в Източна Европа

Дължината на пистите прави Боровец един от най-големите ски курорти на България. Зимата е мека, само че с доста сняг и предлага чудесни условия против напълно търпими разноски. Боровец е доста известен измежду руснаци и англичани. Много е подобаващ за сноубордистите. Ваканция в Боровец може да се съчетае и с посещаване на намиращата се на 72 км столица София.

Инфо и фотоси: 24chasa.bg

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР