Два български игрални филма - Защото обичам лошото време на

...
Два български игрални филма - Защото обичам лошото време на
Коментари Харесай

Защото обичам лошото време и Уроците на Блага се състезават на филмовия фестивал Златната липа

Два български игрални кино лентата - „ Защото обичам неприятното време " на режисьора Яна Лекарска и „ Уроците на Блага " на Стефан Командарев са селектирани в конкурсната стратегия на Международния фестивал за ново европейско кино „ Златната липа ", който започва на 1 юни в Стара Загора. Общо девет мощни киноистории ще вземат участие в конкурсната стратегия.

„ Това са два чудесни и доста разнообразни български филми - като внушения, като роман, като послания. Но са еднообразно забавни и завладяващи. Нашата селекционна комисия се спря точно на тези две ленти от България. Много рядко се е случвало два български кино лентата да попаднат в конкурсната стратегия на „ Златната липа ", което приказва за мощна година на българското кино ", разяснява шефът на фестивала режисьорът Магдалена Ралчева.

„ Уроците на Блага " попадна в полезрението на кинокритиците за премията „ Оскар " за чуждоезичен филм и завоюва " Кристален глобус " на фестивала в Карлови Вари. Историята се завърта към пенсионирана учителка, която попада в клопката на телефонна машинация. В основната роля брилянтно играе Ели Скорчева, която не сме виждали на огромния екран от три десетилетия.



Ели Скорчева в кадър от кино лентата на Стефан Командарев " Уроците на Блага "

Дебютният игрален филм на Яна Лекарска " Защото обичам неприятното време " с Неда Спасова и Владимир Михайлов в основните функции, ни връща в Бургас към детството на основната героиня, която може би ще открие любовта в лицето на пропуснат другар.

Международният кино фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “ 2024 ще бъде открит на 1 юни с гала в наличието на актьори от България и от разнообразни европейски страни. Те ще се съберат в 17 часа пред западния вход на постройката на Старозагорската опера, където в огромната зала ще се състои формалната гала по разкриване на фестивала.
 
Благодарение на поддръжката на Община Стара Загора и тази година входът за всички прожекции и съпътстващи събития по време на филмовия фестивал ще бъде свободен.

Председател на интернационалното жури ще бъде известният кинокритик, сценарист и публицист Геновева Димитрова. Останалите членове на журито ще бъдат одобрени кинотворци от Полша, Латвия, Босна и Херцеговина и Сърбия. Те ще дефинират кой от конкурсните филми ще завоюва „ Златната липа “ за най-хубав филм, за най-хубава женска роля, за най-хубава мъжка роля и за най-хубав режисьор.



През петте фестивални дни от 1 до 5 юни „ Златната липа “ ще покаже общо 45 кино лентата от 18 европейски страни. „ Всъщност заглавията ще бъдат много повече - към 55, защото в извънконкурсната стратегия взехме решение да включим и няколко късометражни и документални филми от млади български създатели “, уточни Ралчева.

По този метод фестивалът уголемява наличието в програмата си на българското кино, давайки опция за изява на младото потомство създатели. „ Златната липа “ ще продължи традицията да показва определена селекция от нови европейски филми в конкурсна стратегия, чиито качества ще бъдат оценени от авторитетно интернационално жури.

Кинофестивалът „ Златната липа “ вкарва и една нова премия – Наградата на публиката за най-хубав филм от конкурсната стратегия. Победителят в тази нова категория ще бъде определян от феновете на фестивала, които ще имат опция да гласоподават за лентата, която ги е впечатлила най-вече. Наградата на публиката ще бъде присъждана на заглавието, което събере най-вече гласове.

Кинофестивалът още веднъж ще има специфичен посетител, който ще получи Наградата за повсеместен принос в киното. Организаторите споделят, че притежател на влиятелната премия ще бъде обичана и надарена българска актриса, която тази година навърши празник. Тя ще посади своето младо липово дръвче в Алеята на липите край Старозагорската опера, където към този момент дават цвят дръвчетата, посадени от Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2021), Георги Мамалев (2022) и Любен Чаталов (2023).
 
За първи път отвън София ще бъде подредена галерия с картини на надарения български артист и шеф на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов. Още в първия ден на фестивала ще стартира анимационна работилница за деца под управлението на проф. Радостина Нейкова от НАТФИЗ. В работилницата ще бъдат включени 16 деца, които ще основат къс анимационен филм, който ще бъде прожектиран по време на церемонията по закриване на фестивала на 5 юни.

На фотографията горе: Неда Спасова и Владимир Михайлов във кино лентата на режисьора Яна Лекарска " Защото обичам неприятното време "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР