Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община

...
Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община
Коментари Харесай

Проучват два археологически обекта в Лом

Два археологически обекта ще бъдат проучвани това лято в община Лом. Това са античната цитадела Алмус в Лом и дребен укрепен обект Помодиана в село Станево. С финансовата поддръжка на Министерството на културата и Общината, работата в Алмус ще стартира на 17 август, изясни археологът от локалния музей Валери Стоичков.
„ Тази година се надявам да попаднем и на основите на ранната крепостна стена, която е опасвала кастела преди средата- края на III век, също по този начин се надяваме да попаднем на южната стена на постройката, за която приказваме, че е обвързвана с търговски и митнически действия “, сподели Стоичков.
Месец по-късно археологическият екип ще се реалокира в обекта в село Станево. Разкопките там стартират след следващи иманярски нападения, изясни Валери Стоичков.
„ Аз съм водил археологически разкопки през 1988 и 1992 година, и двата пъти след иманярски намеси… До решението там да се правят избавителни разкопки се стига откакто иманяри с верижна машина през ноември предходната година са влезнали за следващ път в обекта… “, добави Стоичков.
Макар и дребен, обектът има значимо значение, тъй като сходни укрепления съвсем не са проучвани на територията на днешните български земи, изясни археологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР