Два английски финала в двата най-значими европейски клубни турнира -

...
Два английски финала в двата най-значими европейски клубни турнира -
Коментари Харесай

Два английски финала в Европа - кой ще се класира за ШЛ и ЛЕ?

Два британски финала в двата най-значими европейски клубни шампионата - Шампионската лига и Лига Европа. Това се случва за първи път в летописа на континенталния футбол и най-много на британския, който в първите години на КЕШ не гледа с положително око на концепцията на Габрил Ано (журналист от вестник "Екип ") за сходно състезание сред първенците на обособените страни.

След като четири от първите 5 отбора в таблицата на Висшата лига през тази акция са във финалите, любопитен е въпросът какво ще стане с местата даващи право на европейска квота.

Тотнъм играе с Ливърпул в Шампионската лига на 1-ви юни в Мадрид, до момента в който Арсенал и Челси ще се сблъскат в една безсмъртна лондонска класика в последния мач на Лига Европа (29-ти май, Баку).

Един кръг преди края Топ 4 във Висшата лига към този момент е завършен - Някои всред Манчестър Сити и Ливърпул ще стане първенец, а Челси и Тотнъм ще си разпределят останалите две позиции. Арсенал е 5-ти, до момента в който Манчестър Юнайтед е 6-ти.

Първите 4 отбора се класират за идващото издание на Шампионската лига, до момента в който спечелили в ФА Къп, Карабао Къп и 5-ият в подреждането отиват непосредствено в Лига Европа.

Ако някои от спечелили в двата локални шампионата - ФА Къп и Карабао Къп е в Топ 4, техните квоти се разпределят сред шестия и седмия в таблицата.

Победителят и в двата шампионата ще си завоюва място в шампионата и за следващата година, каквото и да е класирането му в таблицата на британския хайлайф.

Така в случай че Арсенал завоюва Лига Европа и финишира пети, Англия ще има пет представителя в шампионата.

Каква става обаче при триумфи на отбори, които завършат в Топ 4?

Ливърпул и Челси към този момент си подсигуряваха място в Топ 4, до момента в който за Тотнъм към момента стои математическият въпрос - може ли Арсенал да вкара повече от 8 гола, да завоюва против Бърнли, а Тотнъм да се издъни против Евертън. Това ще се реши в неделя.

Ако някои от Ливърпул, Челси или Тотнъм завоюва някои от двата шампионата, квотите за Шампионска лига няма да се усилят на пет.

Любопитно е обаче, в случай че Арсенал не приключи пети (възможно е Манчестър Юнайтед да измести "топчиите "), загуби финала в Лига Европа и не успее да се класира в Шампионската лига.

В този случай австрийският първенец Ред Бул Залцбург ще се класира непосредствено в Шампионската лига за групите на шампионата без квалификации.

Това ще се случи, защото австрийската Бундеслиата, 11-тото най-силно състезание в Европа, е най-високо класираният шампионат, който не получава директна квота за Шампионската лига. Там първенецът би трябвало да минава през плейофи. Това няма да стане при гореспоменатия сюжет.

Ако Тотнъм се задържи в Топ 4 и Арсенал не завоюва Лига Европа, тогава третият във френската Лига 1 - Лион или Сент Етиен, ще се класира непосредствено за групите на Шампионската лгиа. Лига 1 е най-високо ранкираното състезание (5-то в Европа), което би трябвало да изпрати един тим в плейфоите на Шампионската лига.

Така че Челси може да спре Арсенал от присъединяване в Шампионската лига на два пъти - като победител в Лига Европа както и през Висшата лига.

Квотата на Челси в Шампионската лига е обезпечена поради мястото им в Топ 4, като финалът против Арсенал в Лига Европа за "сините " ще бъде единствено за авторитет и продобиване на трофей - само че не и в опит за гарантиране на квота за най-силния клубен шампионат.

Също по този начин би трябвало да кажем, че Арсенал обаче не си е подсигурил към момента място в групите на Лига Европа.

Попринцип петият, шести и носителят на ФА Къп се класират за Лига Европа. Ако Манчестър Сити завоюва ФА Къп, тогава седмото място също ще даде квота за Лига Европа от втори прелиминарен кръг (25-ти юли).

Но в случай че Уотфорд завоюва ФА Къп, "стършелите " ще се класират непосредствено за групите на Лига Европа, а шестият в таблицата ще би трябвало да минава през плейоф в Лига Европа. Възможно е това да е Арсенал, в случай че Юнайтед размине отбора в последния кръг на Висшата лига.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР