ДВ: Сексуалните извращения в Католическата църква в ПолшаПочти никой още

...
ДВ: Сексуалните извращения в Католическата църква в ПолшаПочти никой още
Коментари Харесай

ДВ: Сексуалните извращения в Католическата църква в Полша

ДВ: Сексуалните извращения в Католическата черква в Полша
Почти никой още не го е гледал. Но още занапред филмът "Клир" разгаря мощно пристрастеностите в полското общество поради една тема-табу до неотдавна: половите извращения в Католическата черква в Полша.

Още доста преди да излезе на екран, филмът беше охарактеризиран като "спорен". Отскоро "Клир" се върти в полските киносалони при голям интерес. На някои места има по 20 прожекции дневно. Консервативните полски общини пък въобще не желаят този филм в локалните киносалони.

Режисьорът Войчех Смарзовски надали си е представял по-добра реклама. Билетите се разпродават като топъл самун. Който успее да се достави с билет, се радва и на по-лошите места в киносалона. Защото във кино лентата става дума за една от най-горещо дискутираните тематики в Полша - отношението на духовниците към парите, властта и сексуалността. Филмът повдига и тематиката за педофилията. Много хора желаят да вземат участие в дебата, тъй като той се води в една страна, където съвсем половината от популацията върви постоянно на църква и над 90 % от популацията са католици.

Първите реакции са разнопосочни. Католическият журналистически съюз счита кино лентата за "антикатолически" и "антиполски". Един от коментаторите на либерално-католическото списание "Wiez" окачестви кино лентата като "повърхностен" и "пълен с клишета". Много други фенове обаче считат, че филмът нарушава едно табу и може най-накрая да докара до дълго чаканото преосмисляне на предишното.

Малък хотел за момчета

"Без публицистите и хората от киното тематиката за педофилията щеше да бъде напълно премълчана", споделя Пьотр Крисяк, който през 2017 година разгласява книгата си "Островът на слепците". Той е пътувал шест пъти до Доминиканската република по отношение на журналистическото си следствие. Там се среща с полския свещеник Войчех Г. - приветлив, заоблен човек, който го приема задушевно и му споделя за своя живот на Карибите. Крисяк търси поляци, които живеят на острова и му прави му усещане, че пасторът е основал в къщата си дребен хотел за момчета. "Там имаше и пансион за девойки. И аз нямаше да обърна внимание на обстоятелствата, в случай че Войчех Г. не беше загатнал следното: "Аз не вървя при девойките, знаеш за какво, нали?"

От над четири години Войчех Г. е в пандиза. Той е правил полови извращения с доста момчета. Пьотр Крисяк е разговарял с две от жертвите му. "Също и в Макри, покрай Варшава, той е издевателствал с момчета. Никой обаче не има вяра на жертвите. Нали става дума за един свещеник, едно доверено лице", споделя създателят.

Книгата му не става бестселър, само че все пак Крисяк взема решение да отделя по една злота от всеки продаден образец за жертвите на Войчех Г. Нито едно от момчетата до момента не е получило нищо. Пасторът лежи в пандиза и няма пари, а неговият медал не се усеща задължен никому. Нали е бил наказан един свещеник, а не целият медал.

Капка по капка...

В Полша няма публични данни за половите похищения в Католическата черква. Според полските медии, от 2002 до 2012 година в Полша са били наказани 27 католически свещеници. Фондацията "Не се бойте" обаче приказва за доста по-голям брой наказани пастори. Понастоящем фондацията оказва помощ на 300 души, които са станали жертва на полови похищения от страна на духовници.

В началото беше мъчно да намерим психолози, тъй като в играта бяха пастори, споделя сътрудникът на фондацията Марек Липински. "Досега нито една жертва на полови похищения не е била обезщетена. Знаем за един случай, в който е реализирано съглашение и на жертвата са били платени пари, само че извънредно в границите на "християнската доброта", а не тъй като причинителят е предизвикал страдания и болки на жертвата", споделя Липински. Нещата обаче последователно се трансформират - преди няколко дни полски съд осъди за първи път цялостен медал, а не обособен свещеник, да заплати обезщетение в размер на 250 000 евро.
 Полското общество е болно, страната е все по-далеч от демократичните полезности на Европа. Полското общество е болно, страната е все по-далеч от демократичните полезности на Европа. / БГНЕС
Темата за педофилията вълнува мощно полската общност. В оповестена тази седмица анкета, една пета от участниците декларират, че педофилията е проблем в Католическата черква. Почти три четвърти от интервюираните упорстват за цялостна бистрота при следствията. Режисьорът Войчех Смарзовски обаче не има вяра, че църквата сама ще отговори на обвиняванията. "Примерите от Европа демонстрират, че без напън от страна страната и всемирски комисии, църквата няма да обезщети жертвите", споделя режисьорът.

Смарзовски се надява да снима филм и по книгата на Крисяк. За нея той беше написал, че "капка по капка камък пробива". Крисяк обаче отива още по-далеч. "Филмът на Смарзовски не е капка. Той е чеп, който ще раздроби камъка."

"Още сме в началото"

Възможно е създателят на книгата да има право. Наскоро Полската епископална конференция разгласи, че ще разгласява отчет за следствията. Още през ноември църквата ще разгласява числа за мащабите на половите извращения и желае да вкара превантивни стратегии във всички енории.

"Ако се съпоставяме с другите страни, би трябвало да призная, че Полша към момента е в самото начало. Като виждам какъв брой доста беше реализирано в Германия, знам, че ни чака още доста дълъг път", споделя редакторът на католическия седмичник "Tygodnik Powszechny" Артур Спорняк и прибавя: "Аз съм внимателен оптимист". /Дойче Веле
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР