ДВ разговаря с експерта по изследване на сигурността към Лабораторията

...
ДВ разговаря с експерта по изследване на сигурността към Лабораторията
Коментари Харесай

Въоръжена съпротива срещу Путин: кой напада Русия отвътре

Дъждовни води беседва с специалиста по проучване на сигурността към Лабораторията за цифрови следствия на Атлантическия съвет Руслан Трад за подтекста на протичащото се сега в Белгород и какво значи това за обстановката в Русия.

Кои са тези хора, които сега правят набези на съветска територия в Белгород?

Това, което аз видях, е, че има две обединения, които са от руснаци. Едната е съветският легион " Свобода на Русия ". Другата групировка е " Руски доброволчески корпус ". Всъщност и двете работят на територията на Украйна, там се упражняват, само че не с директно присъединяване на украинската войска. Имаше всевъзможни клевети, че Украйна им оказва помощ. Те оказват помощ единствено с това, че имат обща цел, само че не оказват помощ с тренировки и съоръжение. Руските отряди си набират сами средства, в това число през фондации, които са в Европа, опозиционни групи и така нататък В случая " Свобода на Русия "  са най-вероятните причинители на тези офанзиви. Часове по-рано пуснаха изказване в техния Телеграм канал, че се завръщат в Русия, с цел да се бият с Путин. Те употребяват думата тирания.

Тези обединения не са нови. Хората, които са зад " Руски доброволчески корпус ", работят в Украйна може би от 2017 година. Познати са като лица. Повечето от тях са десни и крайнодесни, което дава мотив на съветската страна да повтаря разказите си за опасността от нацизма. И двете групи са част от доста по-широка опозиционна мрежа, част от която е много войнствена. Те имат вяра във въоръжената опозиция, което ги сблъсква с демократичната съпротива в Русия и в заточение.

Колко авторитетна е тази мрежа от опозиционни фракции?

Според мен си е авторитетна в техните кръгове. Те имат много добра база от симпатизанти. По този метод си намират съоръжение, събират средства и то не малко. Колко са - това не е ясно. Но са задоволително, с цел да могат да нападат гранични постове на ФСБ и на силите за сигурност. През последното денонощие три села за малко са завладяни от тях. Те си вършат фрагменти там, които са им нужни за пропагандни цели, и се връщат. Това значи, че те могат да навлязат във вътрешността и да нападат. Могат да си разрешат нещо сходно и явно разполагат с най-малко толкоз огромен брой хора, че да могат да извършат сходни офанзиви и да им се размине.

Тежка бойна техника се придвижва в региона на съветския град БелгородСнимка: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik/dpa/picture alliance

За първи път Москва прави публично изказване, че това провокира безпокойствие. Те го дефинират като украинска измама, само че за първи път споделят, че ги тормози. Те са авторитетни и измежду анархистите, макар че идеологически не са от един набор. Въоръжената опозиция става много привлекателна концепция, изключително измежду младежи.

Това е по-мащабна интервенция на съветска територия, само че не е първата. Какво споделя това за обстановката в Русия?

Според мен преди всичко явно Русия не може да си пази границите. Въпреки че става дума за границата с Украйна, където би трябвало да има военно наличие, придвижване на сили и така нататък Русия има по принцип проблем с наблюдението на граници. От февруари 2022 година насам - поради това, че изтеглиха обилни сили, с цел да ги вкарат във военните дейности, имат доста огромен проблем с това да възпират сходни насилствени актове през границата. Наблюдението е толкоз едва, че една от офанзивите на " Руски доброволчески корпус " беше влезнала на 80 километра във вътрешността в съветска територия. Украинската войска също е правила най-малко няколко пъти офанзиви с дронове на 800 километра във вътрешността в Руската федерация.

За мен това е доста показателно, че им липсва дали инсталация, дали човешки капацитет, само че нямат ресурса за наблюдаване. Те дават отговор, когато към този момент има офанзива. Нямат средства за въздържане на сходни действия. Не са и за първи път такива офанзиви. Те започнаха още в първите дни след февруари 2022. Дали са координирани - към момента не знаем, само че те постоянно идват на фона на саботажи вътре в Русия: офанзиви против наборни центрове, полицейски ръководства. Винаги се случва в синхрон с сходни дейности, макар че няма доказателства дали са координирани. Преди последните офанзиви отново имаше саботажни дейности вътре в Русия.

Могат ли фракции да повлияят в по-сериозна степен на режима в Москва?

В дълготраен проект, да, съгласно мен, тъй като това е проблем за силите за сигурност. Не всички са на едно мнение какво да се прави с тези въоръжени групи. Те съставляват проблем за Русия. Но дали ГРУ и ФСБ, контраразузнаването, персоналният кръг на Путин и хората в него по един и същи метод виждат стъпките във връзка с тези групи?

Руслан Трад от Лабораторията за цифрови следствия на Атлантическия съветСнимка: Ruslan Trad

Има разнообразни позиции. Едното мнение е, че би трябвало тотално да бъдат унищожавани. Друго е, че би трябвало да бъдат привличани на тяхна страна. Въпреки безапелационните изказвания на тези групировки, в силите за сигурност има отзиви, че би трябвало да се опитат да ги привлекат. Не знаем и какъв брой инфилтрирани са тези групи и дали Русия не счита това за част от украинска тактика. Аз персонално не считам, че това е част от украинска тактика, само че украинците се възползват доста ловко от обстановката. Но в случай че Москва го смята за част от украинска офанзива, това може да е мотив да им бъдат развързани ръцете и за по-насилствени дейности.

Има доста незнайни. Аз мисля, че ФСБ ще опита да инфилтрира въоръжените и по-радикалните опозиционни групи отвън Русия и в десния бранш. Това е доста по-голяма мрежа от просто тези съответни бойци. Затова и съгласно мен Русия ще се опита да ги инфилтрира като краткосрочно решение. Иначе явно не им оказва помощ фортификацията по границата, която в последните месеци беше мощно подсилена. Допълнителното нещо е, че това може да въодушеви и беларуски групи на територията на Украйна, които се бият дружно с украинската войска.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР