Дузина страни членки на ЕС иска да поканят шест балкански

...
Дузина страни членки на ЕС иска да поканят шест балкански
Коментари Харесай

В ЕС зоват Балканите да участват на срещите на съюза на високо равнище

Дузина страни членки на Европейски Съюз желае да поканят шест балкански страни да вземат участие на политически срещи на съюза още преди да се причислят към блока.

Това излиза наяве от политически документ, представен от " Ройтерс ".

Целта на Брюксел е да усъвършенства имиджа на блока в района.

След години на занемаряване на шест страни от Западните Балкани на фона на растящото въздействие на Русия и Китай в района, Европейската комисия ще разкрие проект във вторник, който ще покаже по какъв начин Сърбия и Черна гора могат да станат първите от групата, които ще се причислят към Европейски Съюз до 2025 година

Сега 12 страни членки на Европейски Съюз - Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения и Словакия - желаят да се отиде по-далеч и оферират годишна среща на върха на Европейски Съюз с водачите на Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, се показва в документа, представен от международната организация.

Предложението им от 12 точки е предадено на Европейска комисия в края на януари. 12-те страни членки също по този начин желаят да се разреши на министрите на балканските държавни управления да вземат участие на срещи на Европейски Съюз на високо ниво, в това число в региона на околната среда, опазването на здравето, превоза и външната политика.

Това би означавало да вземат участие оттатък рамката на ad hoc срещите и министерските закуски, които Европейски Съюз предлага на най-близките сътрудници отвън съюза.

В документа се споделя, че тези ограничения ще имат извънредно политическо въздействие и ще бъдат инструмент за възстановяване имиджа на Европейски Съюз в района. Също по този начин се приканват представители на Европейски Съюз и страните членки по-редовно да посещават Балканите.

12-те страни членки приканват да се прегледа и въпросът за анулация на роуминга в тези балкански страни.

В същото време немски дипломати декларират, че се тормозят да не се повторят грешките от 2007 година с присъединението на Румъния и България. Много представители на Европейски Съюз имат вяра, че двете страни са се включили преди да бъдат подготвени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР