Душко Младич показва портрета на стената, който е на любимия

...
Душко Младич показва портрета на стената, който е на любимия
Коментари Харесай

„Касапинна на Босна“ все още е герой у дома


Душко Младич демонстрира портрета на стената, който е на обичания му братовчед Ратко, командващ босненската сръбска войска по време на войната, който идната седмица ще разбере дали е наказан за геноцид и закононарушения против човечеството.

„ Гарантирам ви, че той не е отговорен даже за едно ликвидиране “, пази Душко своя „ кумир “, който чака присъда от съдиите на Организация на обединените нации в Хага за дейностите си в кървавия босненски спор в интервала 1992-1995 година

Ратко Младич стана прочут в интернационален проект като „ Касапина на Босна “, в частност за своята хипотетична роля в 44-месечната блокада на Сараево и избиването на повече от 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница.

Но в селото на неговото семейство Божановичи – и в останалата част от босненската сръбска общественост Република Сръбска (РС) – на 74-годишния военачалник всеобщо гледат като на воин за неговата роля в гражданската война.

„ Ако те го познаваха на 60 % от това по какъв начин аз го познавам, “ споделя Душко, „ той незабавно ще бъде оневинен и награден. “

На съд от 2012 година в Международния арбитражен съд за някогашна Югославия (ICTY), Младич е изправен да бъде наказан на 22 ноември по 11 обвинявания, свързани с войната, в това число геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Около 100 000 души бяха убити, а други 2,2 млн. бяха разселени по време на спора.

В Божановичи в Северна Босна неговият братовчед към момента живее на една непавирана улица с табела ул.„ Генерал Младич “, против къщата, където се е родил генералът.

Душко, пенсиониран строителен служащ и самият някогашен боец, напомня дните, когато Младич си пристигнал в отпуск от югославската войска, направил купа сено в полето и правел играчки оръжия от части дърво за своя по-млад родственик. Душко с горделивост демонстрира на кореспонденти на Агенция Франс Прес бутилка домашна „ ракия “, плодово бренди, известно на Балканите, с етикети, носещи фотоси на генерала. „ Ако стоим от страната на справедливостта, истината, Бог, той би трябвало да бъде оневинен “, упорства Душко.
 Стенопис в предградие на Белград. Стенопис в предградие на Белград. / БГНЕС
Кмет без страсти

Войната завърши със договорка, която раздели Босна по етническите линии на две полунезависими единици: сръбската районен съд и Федерация Босна и Херцеговина, доминирана от босненските мюсюлмани (известни като бошняци) и хървати. В районен съд, където живеят към 1 млн. сърби, Младич „ ще си остане воин, без значение от всичко “, сподели Момчило Краишник, на 72 година, някогашен ръководител на Народното събрание на районен съд. Самият Краишник беше наказан на 20 година затвор в Хага и беше освободен през 2013 година, след което беше посрещнат триумфално вкъщи в районен съд.

В Сребреница, мястото на всеобщото ликвидиране за три дни през юли 1995 година, хилядите бели надгробни камъни на градското гробище не трансформират мнението на настоящия кмет. Броят на мъртвите, вписан на паметната плоча – 8 372 - „ не е прецизен “ и Младич „ персонално не е направил никакво закононарушение “, сподели Младен Груйчич, на 35 година, който предходната година пристигна на мястото на кмета бошняк. Младич е овинен в геноцид за всеобщото ликвидиране, считано за най-голямото безчовечие, осъществено в Европа след Втората международна война.

„ Сръбският Де Гол “

В Пале,град, цялостен с монументи на някогашни бойци и увеличен се със сърби, напуснали Сараево, на 15 километра по на запад, духът на Младич остава недокоснат.

"Всеки гражданин на районен съд би бил благополучен да приветства оправдателна присъда", споделя Янко Сеслия, президент на групата на ветераните "Бели вълци", някогашна паравоенна единица от командоси.

57-годишният разказва Младич като "сръбски Де Гол", сравнявайки го с починалия френски военачалник и общественик.

Йелена Секара, здравна сестра към петдесет години, споделя, че ще отнеме доста време, с цел да се откри различен подобен "велик патриот", който се бори против "международни нарушители, окупатори и фашисти".
 През август 1993 година с водача на босненските сърби Радован Караджич. През август 1993 година с водача на босненските сърби Радован Караджич. / БГНЕС
64-годишният Миле Косорич, някогашен старши офицер, който се е бил по заповедите на Младич, упорства, че в никакъв случай не му е било заповядвано да прави закононарушения и в никакъв случай не е чул генерала да го прави. "Мисля единствено, че в случай че не бяхме се защитили, нямаше да ни има повече", споделя Косорич, в този момент пенсионер в крепостта на сръбските националисти Хан Пиесак, покрай мястото, където Младич построи военновременния си щаб в гъста борова гора.

Три истини

В офиса на неговата бензиностанция в предградие на Пале, някогашният пандизчия Краишник е сложил гражданска премия, получена от настоящия политически началник на босненските сърби Милорад Додик. „ Навсякъде истината е неповторима, като се изключи Босна и Херцеговина. Тук има три истини – за хървати, сърби и бошняци, “казва Краишник. Той изяснява, че сърбите имат вяра, че съдът е бил основан единствено против сърбите, които са били „ осъждани за закононарушения, за които други даже не са били упреквани “. Той предизвестява, че „ омразата “, родена през 90-те години на предишния век, „ мъчно ще бъде изкоренена “. Неотдавнашното оправдаване в Сараево по обвинявания в закононарушения против сърбите на бошняшкия пълководец от Сребреница Насер Орич провокира яд в районен съд. „ Това е най-срамното присъждане в историята “, сподели кметът на Сребреница Груйчич. Той е уверен, че Босненската и интернационалната правосъдни системи не престават „ да дефинират сръбския народ като податлив към геноцид “. Ако Орич беше наказан, „ този облик би се трансформирал “./БГНЕС

...............

Русмир Смаджилходжич, Никола Годише, Агенция Франс Прес.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР