Дупката била изкопана в зазидан прозорец на църквата на 2

...
Дупката била изкопана в зазидан прозорец на църквата на 2
Коментари Харесай

Полицията излови иманярска банда, нападнала Роженския манастир

Дупката била изкопана в зазидан прозорец на църквата на 2 метра височина


Двама от апашите ходили предходни дни на огледи като туристи


Иманярска тайфа атакува Роженския манастир и разигра престъпен екшън зад стените на Светата обител. За броени часове служители на реда влязоха в дирите на причинителите и оковаха множеството от тях с белезници. Оказа се, че те са били седем, двама от които са малолетни – още възпитаници. Задържани са петима, дружно с тартора им, още двама се търсят. Групата е от петричкото село Яворница и всички от нея са с мюсюлмански имена, научи “Труд ”.
 Полицията спря достъпа до Роженския манастир през целия ден. Полицията спря достъпа до Роженския манастир през целия ден.
Действията на бандата говорели за сериозна подготовка, описаха криминалисти. Към 19,10 ч във вторник пред портите на манастира се появили трима мъже на към 25 години, със суичери с качулки, само че без маски на лицата. По това време йеромонах Теофил – единственият духовник в манастира, пристигнал да затвори вратата и им споделил, че е късно за гости. Тримата му възразили и почнали да го питат до какъв брой е работното време. Изведнъж се доближили и единият блъснал свещеника. Теофил паднал на калдаръма, а нападателите го завлекли 2-3 метра във вътрешността в двора. Взели стол, поставили го да седне и го омотали с тиксо. Сложили лепенка и на устата му, а след това хвърлили върху главата му една престилка, с цел да не вижда какво вършат. Пребъркали джобовете на свещеника и му взели мобилния телефон.

Към групата от трима души в манастира се включил още един, който се разпореждал като главатар, а трима останали извън да пазят. Донесена била торба с принадлежности, кирки и лопата. Само босът носел  маска на лицето. Започнали да режат кабелите на камерите за видеонаблюдениe, да ги изтръгват от местата им по стените и да ги чупят. Така унищожили 11 от устройствата, само че не знаели, че системата е с повече от 25, и множеството останали да ги записват.

След това бандата заобиколила църквата и на външната й страна на 2 метра височина почнали да копаят дупка в зида. Мястото се пада зад иконостаса. За да е по-удобно, копачът с кирката се качил на стълба. Сменяли се, млатили и къртили камъните, като не обърнали повече никакво внимание на свещеника.

Дупката била направена на неслучайно място – в остарял зазидан прозорец. На камерите обаче не се виждало нещо да са разкрили. След час избягали, без да посегнат на полезностите в манастира. Сред съкровищата там е и иконата на Света Богордица, която е със златен обков. Има железна каса с пари и кутии, в които се събират дарения.

Йеромонах Теофил съумял да се освободи от тиксото след дълга битка. Открил остарял телефон, по който към 21 ч съумял да заяви за закононарушението.

Пристигналите служители на реда заварили свещеника много изплашен. Той нямал някакви пострадвания, само че бил извънредно уплашен от претърпяното, по тази причина го откарали на лекарски прегледи. Отец Теофил не е чиновник на Роженския манастир, а на Хаджидимовския, само че дошъл ден по-рано, с цел да замести за няколко дни сътрудника си, който отсъствал по работа.

При огледите още през нощта униформените разкрили изхвърлените камери из храстите и изгледали записите от оживелите. Изгледани били клипове от последните дни и се схванало, че двама от бандитите идвали да оглеждат като се правели на туристи. Говори се, че един от нападателите бил разпознат от служители на реда от Петрич и почнало издирването му.

Разпитвани били локални хора от село Рожен и от град Мелник дали са виждали непознати хора и коли.

Залавянето на петимата от иманярската тайфа е станало до към 14 часа следобяд, т.е. – към 18 часа след наглото нахлуване. Тарторът бил прочут в селото и в Петрич с това, че кара джип “Порше Кайен ”, само че не е ясно дали е пътувал със същия автомобил във вечерта на нападението.

Манастирът остана затворен през целия ден, а по здрач дойде шефът на полицията старши комисар Христо Терзийски. Той заяви за петимата арестувани и че задачата на бандата е била да търси богатство.

Бабите и дядовците описват на внуците


Няколко митове за зазидани жълтици


Скрил ги Яне, преди гибелта си

 Баби и дядовци описват на своите внуци митове за съкровищата на Роженския манастир. За богомолците обаче най-ценни са иконите на светиите. Снимки: Булфото Баби и дядовци описват на своите внуци митове за съкровищата на Роженския манастир. За богомолците обаче най-ценни са иконите на светиите. Снимки: Булфото
Местните хора от село Рожен и град Мелник са чували от своите предшественици разнообразни митове за заровено имане в манастира. Мнозина споделят, че не имат вяра, само че не престават да ги описват, когато се съберат със своите близки на сладка приказка и чаша вино.

Най-скорошната легенда е отпреди 100 години и гласи, че когато войводата Яне Сандански заживява в Роженския манастира малко преди гибелта си през 2015 година, той си е направил тайник и в него криел жълтици и документи. След това е бил убит и скривалището останало неразкрито. Яне е заровен до остарялата църква покрай манастира, където и до ден сегашен край гроба му се вършат празнувания.

Друга легенда пък приказва, че в стените на манастира е зазидано златно имане от времето на Деспот Слав, който е управлявал тези земи по времето на цар Калоян.

Ранната история на обителта е неразбираема, защото огромен пожар в края на XVII век унищожава манастирския списък. При разкопки в двор са открити златни украшения и монети с облика на византийския император Михаил Палеолог (1259 – 1282). Историите и за това злато са разпалили фантазията на десетки иманяри.

Теофил е приключил „ Японистика ”

 Йеромонах Теофил от манастира „ Св. Георги ” край Хаджидимово.  Снимка: Двери.бг Йеромонах Теофил от манастира „ Св. Георги ” край Хаджидимово.  Снимка: Двери.бг
Нападнатият духовник Теофил е родом от Нова Загора и има две висши образования. Завършил е „ Японистика ” във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ” и „ Богословие ” в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Замонашва се в Хаджидимовския манастир „ Св. Георти ” през 2008 година Преди това е работил в София като екскурзовод на български и британски език. Ръководител е на няколко плана за изследване и запазване на църковни и манастирски обекти.

При акция в Чирпанско


Откриха 1000 монети в селска къща


Намерен е и металотърсачът на иманяра

 Византийските медни монети, наричани коруби, открити у иманяра. По настрана те нямат висока стойност, само че като групова находка са по-ценни, носят значима информация, изясняват специалисти. Снимка: Министерство на вътрешните работи Византийските медни монети, наричани коруби, открити у иманяра. По настрана те нямат висока стойност, само че като групова находка са по-ценни, носят значима информация, изясняват специалисти. Снимка: Министерство на вътрешните работи
Полицаи от Стара Загора и техни сътрудници от Чирпан разкриха иманяр, обикалял с металотърсач да търси съкровища към разнообразни археологически обекти в района. След следствие криминалистите стигнали до дома на 58-годишния мъж в село Зетьово и почнали претърсвания. Там намерели първо матлдетектора, а по-късно и находките на иманяра. “Съкровището ” му се състояло от 53 разнообразни старинни монети, пръстени и висулки. По-ценна обаче се оказала “колективна находка ” от 917 медни монети, наричани коруби, от византийската ера.

Мъжът е арестуван за период до 24 часа и предстоят разпити, на които да изясни в кои региони е намерил историческите полезности. Проверява се дали е работил самичък, или е имал съучастници, в това число и за пласирането на монетите и предметите. От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че по случая е формирано досъдебно произвеждане, а материалите са докладвани на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР