Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една

...
Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една
Коментари Харесай

Шефове жилят работници и държавата с ваучери

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от главните обществени придобивки в частния бранш, действително на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят служащите си, като не им дават ДМС-то, ако са заболели. Това сигнализира пред „ Монитор " секретарят по обществена политика на КТ „ Подкрепа " Александър Загоров.

По този метод обаче с изключение на служащия компаниите жилят и държавната хазна. Причината е, че тя, защото няма механизъм, по който да ревизира дали ваучерите са достигнали до личния състав, дава данъчни облекчения на сдружението въз основа единствено на заявените от него числа.

Ваучерите за храна са най-предпочитаният и употребен способ от компаниите в България за даване на спомагателни месечни приходи на чиновниците. В груповия трудов контракт - в тези компании, където въобще го има, се вписват разпоредбите за приемане на този вид обществена облага, само че дали и по какъв начин се съблюдават разпоредбите по контракта е въпрос само на решение на работодателя. Синдикатите са включени в разписването на разпоредбите за компаниите, в които има синдикална организация. „ В случаи на нарушаване или сигнал до нас се стремим да проверим и отстраним казуса ", обясни още Загоров. Има сигнали от чиновници, ощетени и не получили полагащите им се ваучери за храна, тъй като са употребили болничен, а работодателите им вземат решение да удържат полагащите им се за храна ваучери. Това е безусловно нарушаване, тъй като тази система е за всички, болен-здрав - 60 лв. се поставят под формата на ваучери за храна, безапелационен е Александър Загоров. До санкция на компанията обаче не може да се стигне, тъй като Главната ревизия по труда (ГИТ) не управлява и не може да глоби, в случай че някой не си е получил ваучерите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР