Дунавският драгажен флот е създаден преди 55 години по всички

...
Дунавският драгажен флот е създаден преди 55 години по всички
Коментари Харесай

Държавата поставя ограничения пред Дунавски драгажен флот

Дунавският драгажен флот е основан преди 55 години по всички правила на положителната социалистическа процедура - машините са на брега на реката, там са дълбачките, баржите, лентите, складовете - всичко. Предприятието работи - доставя качествени материали за строителството и не на последно място поддържа плавателния път по Дунав. Това напълно не е без значение, защото при ниски равнища на водата се образуват прагове и корабоплаването освен се затруднява, а и стопира.

Изпълнителен шеф на акционерното сдружение Дунавски драгажен флот е Валери Иванов , който повече от 40 години работи във компанията. Той споделя за това, което се случва в тази сфера на стопанската система ни. Иванов е един от дребното хора на такава позиция, които посочват нещата с същинските им имена.

Аз в никакъв случай не съм вярвал, че личната ти страна може да те сложи на колене. Има неспособност да се добиват инертни материали от река Дунав, тъй като някой в миналото е решил да вкара 80% от водната повърхност на българо-румънския сектор в " Натура 2000 “.
В тази дълбока като Дунава тематика изплува още един абсурд - Министерството на превоза афишира социална поръчка за драгиране на сектор от реката и я печели варненска компания, въпреки тяхната цена да е с 2 милиона лв. по-висока от тази на консорциума, обединил драгажните предприятия от Видин до Силистра. Дунавци обжалвали, само че на вятъра.
Това, че 90 % от водната територия на река Дунав, една от плавателните автомагистрали на Европа, е включена в предпазената зона " Натура 2000 ", е вследствие на утвърждение от екологичното министерство. В същото време тъкмо то не управлява какво се случва по реката, тъй като с изключение на сечта по островите, има и друго, надалеч по-доходно и очевидно безаварийно дело.

Министерството на околната среда и водите не е надзорен орган, не е способен орган, който да управлява поддържането на река Дунав като транспортен кулоар. Това изясни в изявление за предаването " 12+3 " по стратегия " Хоризонт " Айлин Хасан , специалист в отдел " Защитени територии “ в Дирекция " Национална работа за отбрана на природата “:

Река Дунав е значим транспортен кулоар, само че е и значимо местообитание на редица редки предпазени типове растения, животни и птици, в това число и естествени местообитания от европейско и международно значение. Именно заради това по река Дунав са избрани до сегашния миг голям брой предпазени зони, по този начин наречените места от " Натура 2000 “, които са включени в Европейската мрежа " Натура 2000 “, като към сегашния миг техният брой е 34.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР