Дунавската стратегия има съществен принос за подобряване на стабилността и

...
Дунавската стратегия има съществен принос за подобряване на стабилността и
Коментари Харесай

Деница Николова: Дунавската стратегия има съществен принос за подобряване на стабилността и сигурността в Европа

Дунавската тактика има значителен принос за възстановяване на стабилността и сигурността в Европа посредством построените устойчиви мрежи и партньорства. Тя способства и за задълбочаване на съдействието сред Европейски Съюз и страните отвън него и може да подкрепи страните от Западните Балкани по пътя им за участие в съюза.Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и Национален координатор за Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район Деница Николова, която взе присъединяване в Интерпарламентарната конференция по въпросите за Общата външна политика и политика на сигурност и Общата политика за сигурност и защита, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според зам.-министър Николова Дунавската тактиката е мощен инструмент с капацитет да активизира страните по-лесно да се оправят с провокациите във връзка с разширението и сигурността, тъй като дава интегрирана рамка за решение на въпроси, които изискват транснационален стратегически метод. „ Сътрудничеството в рамките Дунавската тактика улеснява основаването на устойчиви партньорства, продан на ноу-хау, положителни иновационни практики и мултикултурен разговор ", сподели още зам.-министър Николова.

Стратегията дава и благоприятни условия за стратегически вложения на макрорегионално ниво, подсети още заместник- районният министър и уточни, че са изведени девет стратегически плана за над 40 милиона евро в региона на водния превоз, транспортната инфраструктура, енергетиката, възстановяване на административния потенциал, образованието, юношески начинания и нововъведения. „ Те способстват за интегриран метод при оправянето с съответни районни проблеми, като усъвършенствана плавателност, по-добра съгласуваност, попречване на наводнения, замърсяване на водите, като всичко това не се лимитира от националните граници ", изясни зам.-министър Николова. Тя уточни като сполучлив образец и плана „ Дунав - INCO.NET ", включващ 19 участници от 13 страни. Той предизвиква научните проучвания и нововъведенията и има за цел да трансформира Дунавския район в по-привлекателен и конкурентоспособен, преодолявайки пречките и подобрявайки общественото и икономическо развиване, посредством поощряване на нововъведенията и стимулирайки развиването на " общество на знанието ".

Националният координатор за Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район прикани за усилване на политическия ангажимент към тактиката от страна на всички страни, с цел да се преодолеят пречките и да се подтикват стратегическите планове за Дунавския район. „ Това изисква по-координирано и интегрирано потребление на наличното финансиране на разнообразни нива ", акцентира тя. Деница Николова изрази разбиране, че по-силното институционално присъединяване на локално, общинско, районно и национално ниво следва да бъде в допълнение насърчавано, с цел да се обезпечи резистентен метод " изпод нагоре " при координирането на тактиката ", означи Николова.

Тя посочи и значимата роля на националните парламенти за насърчаването на макрорегионалните тактики като основен инструмент за доближаване. „ България като ротационен ръководител на Дунавската тактика ще се стреми да работи за разпространение на Стратегията и да дефинира взаимни решения на общите провокации. „ Ще се съсредоточим върху полемиките във връзка с културното завещание и туризма като съществена тематика на Седмият годишен конгрес на Дунавската тактика, който ще се организира на 18-19 октомври 2018 година в София, като в границите на плануванаъа среща на министрите, виновни за туризма се надяваме страните да се обединят върху съответен стратегически план в бранша и да се дефинират източници на финансиране ", сподели зам.-министър Николова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР