Думите, с които може да се опише съвременната емблема на

...
Думите, с които може да се опише съвременната емблема на
Коментари Харесай

NASIMO – талант и автентичност в “182g” и предстояща изложба

Думите, с които може да се опише актуалната емблема на образните изкуства в България, а и в международен мащаб, са доста. Безкомпромисен експерт и идеалист, създател и мъдрец, ентусиазъм и компас за стрийт арт художници.

Маестро Йордан Камджалов го назовава същински актьор, стремящ се да подарява на хората хубост, ентусиазъм и вяра, посредством своята почтеност, мощ и духовна светлина.

Хвърковатата фраза „ Имената на глупците висят по стените “ е произнасяна неведнъж от бабата на Насимо в ранна младежка възраст, когато за първи път се среща с графитите. Тези думи получават напълно друго звучене години по-късно, когато именитият татуист, Джон The Dutch Men вижда подписа, NASIMO на изрисуваната от него стена ситуирана на 6-та улица във Ванкувър, Канада. Първата независима галерия Scratching Instinct през 2009г. събира тълпи с искащи да посетят Gallery 1908 в София. В следствие гостува точно във Ванкувър и става причина за това запознанство.

Година по-късно показва изложбата си Love You, в която е заложена тематиката за обществена ангажираност. В творбите се долавят първи нотки на смяна и събуждане. С този план става част от артистите на East Meet East в лондонската Forman’s Smokehouse Gallery.

Следва интервал на участия в интернационалните фестивали, които дават пространство за графити изкуството. Освен по стените гения и визията за графити изкуството, Насимо илюстрира и в първата си книга Napalm Graffix, която е издадена през 2007г. Част от работата му се появява и на корицата на книгата Graffiti World, която е наречена Библия за графити и сплотява стрийт арт изкуството на пет континента.

Стилът му резервира някои от главните си характерности, само че еволюира естествено, следвайки новите и по-сериозни тематики. Симбиозата сред актуалното графити изкуство и класическото изтънчено изкуство, той назовава с името Finе Graff Art.

През 2019 година показва книгата 25 Years of Nasimo: Sketchbook по време на шестата си независима галерия Life is a Study. В книгата разказва стадиите, през които е минал живота му през тези 25 години и емблематични моменти, които дават тенденция на творчеството му. Изложбата още веднъж се радва на рекордна посещаемост.

Разтърсваща заспалите мозъци на нас актуалните хора се оказва последната му галерия The Supper, където тематиката за изкушенията, полезностите, измислените герои и самозабравата ни като човечество лъсва на платната по стените на изложба Нирвана в София през 2022 година

Вдигаме взор към сегашния миг и се задава заглавието „ 182 грама “ интерактивна галерия на Nasimo & TE27AFORMERS, дата на откриването е 15 декември Narrativa Gallery - Велико Търново.

Какво ли е подготвил този път и какви са тези 182 грама? Единствената подсказка, която Насимо дава по отношение на идното събитие е, че ще се потопим в света на актуалната дрога и оставя всички други въпроси без отговор. Коя от всички дроги е актуалната? В каква материя ще се потопи съзнанието ни и подготвени ли сме за това? Колко пристрастяващи са тези 182 грама и по какъв начин да се спасим от тях? Ако човешката душа тежи 21 грама, какъв брой души са събрани в тези 182?

С усмивка на разположение и изражение на човек, който знае всички отговори на зародилите питанките в главите, просто подмята въпроса: „ Какво тежи 182 грама? “ Мистериозното наличие на идната галерия, ще бъде разкрита посредством гения и достоверността на създателя, пред посетителите на изложбата във Велико Търново от 15 декември 2023 година до 15 януари 2024 година.

Думата гений има две смисли. Едното е това, за което всички се досещаме, заложба. Другото значение е антична мерна единица за тегло. „ 182 грама “ съчетава и двете смисли под един покрив, а в съответния случай - интерактивна галерия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР