Думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са извадени от

...
Думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са извадени от
Коментари Харесай

Ердоган: Терористът от Нова Зеландия и ИДИЛ са замесени от едно тесто

Думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са извадени от подтекст. Това е декларирал шефът за връзките в турското президентство Фахреттин Алтун във връзка изказвания, направени от турския водач. Ердоган съобщи на избирателен протест, че опълчването на исляма е стимулирало Австралия и Нова Зеландия да изпратят бойци да се борят против Турция по време на Първата международна война. Той сподели още, че всеки, който идва в Турция и е надъхан срещу мюсюлманите, " ще бъде върнат в ковчег по този начин, както и техните предци ".

" За страдание, думите на Ердоган бяха извадени от подтекст. Президентът реагира против така наречен манифест на терориста, умъртвил 50 мюсюлмани в новозеландския град Крайстчърч. Турците постоянно са се държали гостоприемно и състрадателно към гостите за Анзак ", написа в Туитър Алтун, представен от Българска телеграфна агенция.

Стотици австралийци и новозеландци посещават всяка година турския окръг Чанаккале за Деня Анзак, празнуван на 25 април, който бележи първата огромна борба с присъединяване на войски от Австралия и Нова Зеландия в Галиполи през 1915 година Битката при Галиполи, която приключва с победа на турските войски против силите на Антантата, е повратен миг в турската история.

" Манифестът на терориста е ориентиран освен против личността на президента Ердоган, само че и против турската страна и турския народ. Говорейки на годишнината от успеха в Чанаккале, президентът очерта възгледите си в исторически подтекст по отношение на предишните и продължаващи набези против Турция ", разясни Фахреттин Алтун.

Австралийският министър председател Скот Морисън повика през вчерашния ден турския дипломат в Канбера, с цел да изрази пред него митинг против забележките на президента Ердоган. След срещата обаче министър председателят съобщи, че не приема извиненията, препоръчани за направените мнения, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разгорещеност и са в подтекста на предизборна акция. По-късно денем по телефона разговаряха външните министри на Турция и Австралия Мевлют Чавушоглу и Марис Пейн.

Напрежението обаче наподобява е на път да спадне, откакто турският президент разгласява авторска публикация във " Вашингтон пост ", а австралийският министър председател окачестви като задоволително смекчаването в реториката на Ердоган.

Същевременно обявата в американския вестник бе остро подложена на критика от читатели на изданието, които сложиха въпроса дали " нов редактор " е почнал работа във " Вашингтон пост ", като се има поради какъв брой постоянно турският президент стартира да помества свои материали в изданието, осведоми турското издание Сол.

В публикацията, озаглавена " Терористът от Нова Зеландия и ИД са забъркани от едно тесто ", Ердоган наред с останалото хвали новозеландския министър председател Джасинда Ардърн за " смелостта, водачеството и искреността ".

Морисън оцени като прогрес метода на Ердоган в публикацията за " Вашингтон пост " и изрази удовлетворение от смекчаването в употребяваните от турския водач думи.

" През нощта бе сбъднат прогрес по отношение на този въпрос и виждаме, че има намаляване във възгледите на президента (Ердоган), както в публикацията във " Вашингтон пост ", и аз посрещам със удовлетворение това намаляване ", разяснява австралийският министър председател, представен от турската секция на Би Би Си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР