Думите на Борисов бяха насочени и към евродепутатите, които се

...
Думите на Борисов бяха насочени и към евродепутатите, които се
Коментари Харесай

Борисов скастри Плевнелиев: Да спре да притиска Фолксваген, това вече не работи!

Думите на Борисов бяха ориентирани и към евродепутатите, които се причислиха към натиска “Фолксваген ” да не влага в Турция поради режима на Реджеп Ердоган.

“Фолксваген ” е частна компания, която си взема своите решения къде и по какъв начин да влага. Подготвихме се и влязохме в първата двойка на страните, от които избира “Фолксваген ”. Контрапродуктивен е към този момент натискът, който им прилагаме. ”

С тези думи пред публицисти в Брюксел министър председателят Бойко Борисов се обърна към лобистите на България по привличането на нов цех на “Фолксваген ” в страната, оповестява " 24 часа ".

 

Борисов категорично акцентира, че приказва, с цел да го чуят тези, които пробват да натискат немската компания. Думите му пристигнаха единствено ден откакто някогашният президент Росен Плевнелиев, който сега работи за българския авто клъстер, с изявление в немски вестник предложи удвояване на държавната дотация за новата фабрика от 135 на 260 млн. евро. Преди дни пък Плевнелиев се закани, че България ще сезира Европейска комисия за договорката сред компанията и Турция.

 

Думите на Борисов бяха ориентирани и към евродепутатите, които се причислиха към натиска “Фолксваген ” да не влага в Турция поради режима на Реджеп Ердоган.

 

“Ако се продължи с този тон, даже да не отидат в Турция, ще изберат други дестинации, не нас. Този напън и опитите той да става общоевропейски против тях към този момент не работи ”, съобщи още Борисов.

 

Преди две седмици евродепутати, измежду които и немски, желаеха от Европейската комисия да ревизира договорката сред “Фолксваген ” и Турция за държавна помощ в забранен размер. Сред главните съперници на тази договорка е и българският народен представител в Екологичен потенциал Ангел Джамбазки, който още през септември прикани Еврокомисията да спре инвестицията в Турция.

 

“Срещал съм се 4 пъти с министър-председателя на Долна Саксония, обезпечили сме терени, разширяваме граничните пунктове, строим скоростно автомагистралата до Белград, летяхме дружно с германците с хеликоптер да огледат препоръчаните им места. Подготвили сме всичко. Но е работа на компанията да си вземе решението къде да влага ”, съобщи още Борисов по тематиката, представен от изданието.

 

Преди дни министър председателят на Долна Саксония Щефан Вейл, който от името на провинцията държи златната акция във “Фолксваген ”, се разгласи срещу построяването на нов цех в Турция поради нападението над Сирия, което разпореди Ердоган. Надзорният съвет на “Фолксваген ” пък отсрочи за следващ път вземането на финално решение за договорката.

Инвестицията в новия цех на компанията ще е за най-малко 1 милиарда евро. Финалният избор бе сред Турция и България, като южната ни съседка завоюва с обещанието да купи от новия цех 100 хиляди автомобила. С отлагането обаче Румъния разчита да се върне в играта.

Припомняме, че преди два дни  Росен Плевнелиев съобщи пред БНР: " Прeз цялoтo врeмe рaбoтихмe c бългaрcкoтo прaвитeлcтвo, тe нaпрaвихa нeвъзмoжнoтo, зa дa мoжeм дa дaдeм cтрaхoтнa oфeртa, кoятo нe cмe дaвaли нa нитo eдин cтрaтeгичecки инвecтитoр дoceгa ". Cпoрeд нeгo в биткaтa зa Vоlkswаgеn e нямaлo никaкви прaвилa и никaквa прoзрaчнocт.
Плeвнeлиeв изрaзи мнeниe, чe Турция нe e дeйcтвaлa пo прaвилaтa - турcкият прeзидeнт Рeджeп Eрдoгaн e прeдлoжил зeмя бeз пaри, cгрaдa бeз пaри, a cтрaнaтa щe купувa 40 000 aвтoмoбилa гoдишнo. 

 

 Още преди година Росен Плевнелиев е влезнал в ролята на лобист, който да се опита да склони автомобилния колос вместо Турция да избере България. Това би било голям плюс за нашата страна, който ще даде подтик на стопанската система, откривайки хиляди работни места. Бившият държавен глава удостовери, че взе участие в договарянията с „ Фолксваген ”.

Прекалената му ангажираност обаче очевидно към този момент пречи на външно-политическите проекти на Борисов, който желае непременно да резервира положителните връзки с Ердоган.

 

http://epicenter.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР