Думата въглехидрати се асоциира веднага с представата за вреда, както

...
Думата въглехидрати се асоциира веднага с представата за вреда, както
Коментари Харесай

10 източника на полезни въглехидрати

Думата въглехидрати се асоциира незабавно с визията за щета, както за здравето, по този начин и за талията. Ето за какво се предлага да се ограничи потреблението на храни с високо наличие на въглехидрати.

Това обаче не е в действие при потребните въглехидрати. А те оказват помощ за управление на равнищата на захарта в кръвта, както и на неприятния холестерол. Имат принос и в предварителната защита на диабета, подкрепят отслабването. Да забележим някои източници на потребни въглехидрати.

10 източника на потребни въглехидрати

1. Зеленчуците, които не съдържат нишесте - това са карфиолът, тиквичките, броколите, зелето, спанакът и аспержите. Полезното им деяние се показва в способността им да въздействат благотворно върху кръвта, понижавайки холестерола и захарта в кръвта. Към потребните им качества се числят и антиоксидантите, които са в обилие. Те потискат възпалителните процеси в тялото. Подуването и събирането на газове постоянно се дължи на зеленчуците с нишесте, които се употребяват.

 бататите са източник на потребни въглехидрати

2. Тиква и сладките картофи /батати/ - тези две растения имат подобие на веществата, които съдържат. Бета-каротинът, калият и фибрите при тях са в доста високи дози. Затова, макар че са сладки, те не покачват захарта в кръвта. Много потребни са при диетите за намаляване, тъй като са с ниско калорийно наличие. В елементарните картофи има прекомерно доста нишесте и техният гликемичен показател е висок.

3. Елдата е растение, което е малко познато у нас и не се употребява, а в нея въглехидратите са бавноразграждащи се, което въздейства благотворно на кръвната захар, а в това време дава задоволително сила на тялото. Фибрите и протеините в нея се грижат за контрола на неприятния холестерол, работят за профилактика на диабета, сърдечно-съдовите болести и проблемите на храносмилателната система.

4. Овесът съдържа фибри в доста количество и поддържа чревната флора, тъй като са един от пробиотиците. Успешно може да размени храните от брашно и тесто с бързи въглехидрати.

5. Червеното цвекло намалява кръвното налягане и оказва помощ в обмяната на веществата. Пречи на натрупванията на мазнини в черния дроб, съдържа по този начин потребните фибри.

6. Бобовите растения, сред които фасулът, грахът и лещата, се отличават със наличието на магнезий, витамини от В групата. Фолиевата киселина, фибрите и протеините са други техни потребни субстанции, които се грижат за храносмилането.

 бобовите са добър източник на потребни въглехидрати

7. Горските плодове са известни с благосъстоянието си на витамини, само че не може да подминем и минералите и антиоксидантите, както и неналичието на калории.

8. Ябълките са може би най-полезният плод, който необятно се отглежда у нас. Той е предварителна защита против заболяването на Алцхаймер, заболяванията на сърцето, въздейства благотворно на паметта. Грижи се за имунната система.

9. Киноата е още едно растение, което не е известно в нашата кухня, само че протеините и фибрите, антиоксидантите и фолиевата киселина, магнезият, фосфорът и желязото в него, може би ще му отредят мястото, което заслужава.

10. Цитрусите, изключително портокалите сред тях, са необикновен източник на витамин С. Грижат се за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР