Думата ордьовър е френска. Буквално фразата Hors d'oeuvre означава извън

...
Думата ордьовър е френска. Буквално фразата Hors d'oeuvre означава извън
Коментари Харесай

Изискани ордьоври от френската кухня

Думата „ ордьовър ” е френска. Буквално фразата „ Hors d'oeuvre ” значи „ отвън работата, отвън главното ", само че в кулинарията носи смисъла на храната, която предшества главното ястие на масата.

Ордьовърът нормално е ястието предлагано в по-малки количества, от време на време преди или след супата, когато хората следват някаква поредност в храненето, само че постоянно преди главното. С него се цели повишение на апетита и настройка към идващото ядене. В някои случаи пък се сервира, защото до сервирането на главното ядене може да измине дълго време.

Френските ордьоври биват както топли, по този начин и студени. Като цяло френската кухня залага извънредно доста на сирената и морските артикули, заради което те участват в голяма част от ордьоврите. Ето най-изисканите от тях:

Студено плато от сирена

Необходими артикули: ананас, грозде, кашкавал, синьо сирене, сирене ементал.

 Крокети

Начин на подготвяне: Продуктите се подреждат в огромна паница за ордьоври и се сервират.

Крокетите са типично френски ордьовър. Представляват части храна като кайма, сирене или зеленчуци, завършени в цилиндрична или плоска кръгла форма, покрити с галета и изпържени надълбоко.

Крокети с кашкавал

Необходими артикули: 1 п. къдрав чипс със сол (150 г), 400 г кашкавал, 4 яйца, черен пипер, галета за овалване, олио за пържене.

За соса: 200 г заквасена сметана, 1 връзка копър.

Начин на подготвяне: Чипсът се натрошава, а кашкавалът се настъргва. Разбъркват се добре с яйцата и черния пипер на усет. От полученото се оформят дребни крокети, овалват се в галета и се оставят да престоят в ледник 30 мин. Пържат се на сдържан огън, до приемане на тен. Крокетите се сервират със сос от заквасена сметана и ситно нарязан копър.

 Стриди

Пълнени стриди

Необходими артикули: 24 крепко затворени стриди, 1 дребна глава лук, 2 лъжички магданоз, 20 г масло, 200 г сметана, 1 лъжица настъргано твърдо сирене, галета, черен пипер, сол.

Начин на подготвяне: Ситно нарязаният лук се изпържва с магданоза в масло до пожълтяване. Прибавя се сметаната и се вари 1 минути. След това се прибавят сиренето, 1 лъжица галета, черен пипер и сол. Ври няколко секунди, до момента в който сместа се сгъсти.

Стридите се почистват с четка, отварят се и им се отстраняват мустачките. Връщат се в измитите раковини, подреждат се върху плоска тавичка и се заливат с приготвения сос.

Отгоре се поръсват с галета и се слагат за 2 минути под грил. Полученият ордьовър се сервира незабавно, защото се втвърдяват при престояване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР