Думата му тежи много. Даже и пари да не дава,

...
Думата му тежи много. Даже и пари да не дава,
Коментари Харесай

Името на влиятелен пастор от Столипиново изплува в схемата за купуване на гласове

" Думата му тежи доста. Даже и пари да не дава, отново ще го послушат, в случай че каже за кого да хвърлят бюлетината ". Това описват в " Столипиново " за авторитетния евангелски свещеник Асен Бошнаков, който е арестуван с обвиняване, че е взел участие в скица за пазаруване на гласове на отминалия парламентарен избор на 4 април.

Като негови съучастници са задържани кандидат-депутатът от листата на БНО в Благоевград Сергей Димитров, бизнес дамата Надежда Бацанова и Димитър Топалов, някогашен зам.-кмет на Ракитово, написа " Марица ".

За акцията беше оповестено на брифинг на Специалната прокуратура, където беше огласена схемата, само че без да се посочват имената на арестуваните.

Асен Бошнаков, който проповядва в най-голямата евангелистка черква в " Столипиново ", имал съществена роля в незаконната група, защото има голямо въздействие измежду ромската общественост. Неговата задача била да обезпечи гласоподаватели против възнаграждение, както и хора, които да ги ескортират до изборните урни.

Бошнаков съобщавал броя на " извоюваните " гласове, след което получавал съответната сума. Разплащал се и с жителите на махалата, продали правото си на избор. По неофициална информация един глас вървял сред 50 и 80 лева, а Бошнаков получавал съвсем двойно за сполучливата си работа.

На някои от вербуваните роми пък им било обещавано да им опростят насъбрани борчове на хазарт.

Версията за Бошнаков като търговец на гласове обаче се посреща с съмнение измежду ромите евангелисти. Те признават, че пасторът се радва на огромен престиж, освен поради проповедите, само че и тъй като се грижел доста за хората от религиозната общественост. Той им съдействал за намиране на работа, решавал битови проблеми, а по време на пандемията се грижел да се обезпечи лекуване на заболелите.

" Сигурно са го натопили, най-после ще излезе, че няма нищо правилно, само че в този момент го омаскариха ", обявиха поданици на " Столипиново ". Други жители на гетото обаче настояват, че пасторът има бизнес усет и поддържа тесни връзки с най-заможните и обиграни ромски тартори.

Няколко дни преди изборите, поради постъпили сигнали в ДАНС в Шесто районно управление (на МВР) на полицията в Пловдив са привикани Асен Бошнаков и други ромски водачи. Сред тях са били Антон Карагьозов и синът му Асен, локалният лихвар Асен Кучкаря и още няколко души.

Срещата имала профилактичен темперамент, като привиканите са били предизвестени, че се знае за тяхно квалифицирано присъединяване в организирането на платен избор. На ромските първенци било декларирано да се откажат в точния момент от рисковата игра, тъй като другояче ще станат клиенти на прокуратурата.

За коя партия са купувани гласове в ромските махали в Пловдив, към момента не е ясно.

На днешния брифинг представителят на прокуратурата Сийка Милева заяви, че обект на следствие са няколко незаконни групи, работили по посока платен избор за изборите. Най-много доказателства са събрани по посока на една от тях, в която взели участие претендент за депутат и общински консултант.

Първоначално следствието по формираното досъдебно произвеждане е почнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени три лица.

Събрани са доказателства за присъединяване в групата и на кандидат-депутата от БНО Сергей Димитров, което довело до версията, че парите за пазаруване на гласове са обезпечени от хазартния необут Васил Божков, който се укрива в Дубай. Понеже съдът забави регистрацията на неговата партия " Българско лято ", той взе участие в парламентарния избор с БНО.

Престъпната група била основана и работила на територията на цялата страна в интервала от 6 февруари до самите избори. Имала пирамидална конструкция, като финансирането идвало от човек отвън страната, споделиха от държавното обвиняване.

Лидер на групата в страната е притежател и шеф на няколко търговски сдружения, поддържал непрекъсната директна връзка по телефон с водач на политическа партия, обявиха от прокуратурата.

Според неофициална информация, става въпрос за Надежда Бацанова, която има хотели в Петрич, метанстанция и кабеларка. Тя е била претендент за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ.

Получените инструкции и информация били излъчени от нея на други участници. Организирани били голям брой тайни срещи в Пловдив, Карлово, Петрич, столицата и други обитаеми места.

При осъществените претърсвания и изземвания в населяваните от членовете на групата жилища, както и в употребените от тях коли, са били открити и конфискувани голям брой описи с персонални данни на евентуални гласоподаватели, мобилни телефони и преносими компютри, споделиха от прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР