Думата „иновация“ се използва все по-често от компании, които се

...
Думата „иновация“ се използва все по-често от компании, които се
Коментари Харесай

Как работят иновациите в „Кратка история на иновациите” от Мат Ридли

Думата „ иновация “ се употребява все по-често от компании, които се пробват да звучат съвременно, само че постоянно нямат никаква или съвсем никаква систематична концепция по какъв начин се появява тя. Нито един икономист или социолог не може да изясни изцяло за какво се появяват нововъведенията, нито за какво това се случва на тъкмо избрани места и в тъкмо несъмнено време. Това обаче не значи, че би трябвало да останат неразказани.

Небезизвестният академик, публицист и публицист Мат Ридли, създател на бестселърите „ Геномът”, „ Еволюция на всичко” и „ Червената царица”, съумява по ослепителен метод да събере в една книга истории за стотици нововъведения и иноватори, за най-висшите прояви на човешкия разум и досетливост през хилядолетията – от опитомяването на кучето до нуклеарната сила.

„ Кратка история на иновациите” е удивително проучване на нововъведението като еволюцията – развой на непрекъснато разкриване на способи за пренареждане на света във форми, които едва ли биха се появили инцидентно и модернизиран вид на невероятното. Според Ридли нововъведенията, били те iPhone, хрумвания или привидно странни изобретения, са невероятни, странни комбинации на атоми и цифрови битове информация.



В изданието оживяват невероятните истории на изобретяването на парните машини и интернет търсачките, на имунизациите и електронните цигари, на транспортните контейнери и силициевите чипове, на куфарите на колелца и генното редактиране, на числата и тоалетните. Нещо повече, Ридли разпростира своето проучване през триумфите и неуспехите на Томас Едисон и Гулиелмо Маркони, Томас Нюкомен и Гордън Мур, лейди Мери Уортли Монтагю и Пърл Кендрик, Ал Хорезми и Грейс Хопър, Джеймс Дайсън и Джеф Безос.

Ридли се стопира на същността на нововъведението, на редица образци за приети и непризнати открития, на неуспеха като належащо изискване, като се опира на опита на Amazon и Гугъл. И не на последно място – ученият се пробва да изясни парадокса сред негласната опозиция по отношение на нововъведенията и в това време на все по-нарастващия апетит за тях – изключително в Китай и Бразилия.

Забавни, поучителни, от време на време даже трагични, това са стъпалата, върху които стъпваме по пътя си нагоре – и са по-важни от всяка война, от всеки политик, от всяко преходно събитие, което на вятъра отвлича публичното внимание. Защото точно с помощта на нововъведенията човечеството се развива нагоре и нагоре.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР