Думата филия“ предизвиква две асоциации в главата на човек: храна

...
Думата филия“ предизвиква две асоциации в главата на човек: храна
Коментари Харесай

10-те най-популярни традиционни филии

Думата „ филия “ провокира две асоциации в главата на човек: храна и детство. „ Ах, в пестник ръждив петак да скрия, отново със кучето да подвигна врява, отново с пипер да поръся филия от хляба чер… “ Любимата храна от детството. И най-лесната и бърза за нашите майки и баби. Сега и ние мажем филии на децата си, само че те пък избират пица. А то си е едно и също.

Най-често до филийките се прибягва за утринна или следобедна закуска. Диетолозите се пробват да ги отстранен от менюто ни, препоръчвайки мюсли, зърнени храни и плодови салати, само че пред филията всички са равни и никакви диети не вървят. Ето 10 от най-популярните и обичайни филии познати у нас.

1. Препечена филия с масло и чубрица

Представете си следната картина: на село при баба сте, тя препича филия самун на печката на дърва, намазва я с домашно масло и я поръсва с чубрица. След това налива чаша чай от шипки и ви сервира закуската. Ех, мемоари!

2. Пържени филийки

 10-те най-популярни обичайни филии

Френски тост, прочут у нас като пържени филийки, е известна закуска в Северна Америка, Европа, както и известен коледен десерт в Португалия и Бразилия. Пържените филийки се гарнират по доста разнообразни способи и съгласно усета. Едни ги избират със захар, други със сол, трети с домашно сладко…

3. Филия с лютеница и сирене

Лесна и бърза за подготвяне филията с лютеница и сирене към момента е измежду желаните домашни закуски на българина.

4. Филия с пастет

 10-те най-популярни обичайни филии

Класика в жанра – елементарна или препечена филия с пастет.

5. Циганска баница

Класическата рецепта за “Циганска баница “ е филия полята с олио и поръсена с червен пипер (и чубрица). Днес можем да сменяем олиото със зехтин. По предпочитание се запича.

6. Принцеси

 10-те най-популярни обичайни филии

Сандвич “Принцеса “ най-често се подготвя като върху филия самун се намазва кайма с подправки и настърган кашкавал и се запича на фурна. В някои региони на България същия сандвич може да се назовава и “Странджанка “.

7. Запечена филия с яйце и сирене

Леко позабравени, само че измежду най-популярните предписания за запечени сандвичи – филия с яйце и сирене.

8. Запечена филия с кашкавал

 10-те най-популярни обичайни филии

Тук вариациите могат да бъдат доста. Сандвичът може да бъде запечен единствено с кашкавал, или пък с добавка колбас или луканка, шунка или филе. А може да се добави и комат домат.

9. Филия с масло и мед

Филия с масло и мед или масло и сладко спада към сладките закуски. Към сладкото може да се добави и малко натрошено сирене.

10. Филия с мехлем и захар

 10-те най-популярни обичайни филии

Позабравената филия с мехлем стана още веднъж известна около някогашния министър председател Бойко Борисов, който през 2011 година показа, че не се срами, че е израснал в оскъдно семейство и е ял филия с мехлем.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР