Думата джендър“ е не просто обидна, а ако е използвана

...
Думата джендър“ е не просто обидна, а ако е използвана
Коментари Харесай

Думата джендър еволюира до съдебно призната обида

Думата „ джендър “ е не просто обидна, а в случай че е употребена по адрес на служител на реда, е даже демонстрация на безчинство. Това реши на 6 март Пловдивският областен съд по дело против водач, санкциониран от КАТ.

Така неуместните тълкования на научния термин навлизат в нов стадий. Първо политиците всеобщо твърдяха, че Истанбулската спогодба вкарва трети пол, споменавайки „ джендър “. После британската дума стана пародийно определение за човек с неразбираема полова ориентировка.

На диалект тя стартира да се употребява като смешка и даже засегнатост. Появи се словосъчетанието „ джендърмерия “ – от „ джендър “ и „ жандармерия “ – жлъч, ориентиран против чиновниците на едноименната дирекция в Министерство на вътрешните работи.

В този понятиен безпорядък на 1 март се намесва Пловдивският областен съд, който показва напълно нов подтекст. Употребата на „ джендър “ против служител на реда става хулиганска демонстрация. Пет дни по-късно втората инстанция дефинитивно удостоверява претекстовете на сътрудниците си.

Как е допустимо това?

Пловдивски водач, санкциониран от пътни служители на реда на 19 ноември предходната година, взема решение да излее гнева си във Facebook. Непосредствено след случката разгласява в обществената мрежа фотография на патрулката на глобилите го униформени, наричайки ги „ джендъри “. За по-голяма тежест прибавя, че съставилият му акт е „ селски хитрец “, а и „ много безочлив и елементарен “.

„ Джендъри на колелото на Асеновградско. Единият е меко казано джендър, […] Т. Т. е един селски хитрец от Садово, който се показва за служител на реда, но законите малко не ги знае, ама… Простено му е за това, само че не и за това, че ме заплашваше. Той дори е в групата, дано гледа, сладура му със сладур, да не се засичаме в кабинета ми… Иначе мощно се надявам да се забележим в правосъдна зала с него, много безочлив и елементарен чиновник “, написа санкционираният.

Тази негова интензивност във Facebook притегля вниманието на четирима сътрудници на упоменатия служител на реда, които задействат правоохранителния запас на Министерство на вътрешните работи. На създателя, също посочен единствено с букви – В. Н., е формиран акт по Указа за битка с дребното безчинство (УБДХ).

Какво споделя съдът?

На първа инстанция Пловдивският областен съд удостоверява мнението на полицията и глобява хулиганстващия жител с 500 лева Следва и окончателното решение на Окръжния съд в града, което споделя претекстовете на долната инстанция, само че смекчава наказването на половина – 250 лева

През цялото време санкционираният жител не отхвърля, че е създател на проблематичната обява, само че твърди, че не е направил безчинство. Теза, която можеше да схване и съдът, в случай че се бе позовал на откритата процедура, че в тази ситуация става въпрос най-вече за засегнатост. А тя се преследва с частно наказателно дело, не по УБДХ.

Но не и съгласно пловдивските съдии. Те одобряват по едно и също време, че става въпрос и за засегнатост, и за безчинство, защото обявата на недоволния водач представлявала „ нарушаване на публичния ред и успокоение “. По какъв метод обществото е сепнато – в претекстовете на съда не се разяснява. Споменава се само, че езикът, употребен от санкционирания във Facebook профила му, е общопризнат от служителите на реда, като „ оскърбително отношение и държане “.

„ Безспорно написването на думите „ джендъри на колелото “, „ селски хитрец “, „ много безочлив и елементарен чиновник “ съставляват обидни реплики, като те са били адресирани към лицето Т. Т. и са били възприети от безграничен брой хора, включително и от полицейските чиновници А. С., Г. Д., А. К. и З. Г. Непристойните дейности, въпреки и да са били написани в обществена мрежа, а не са били изречени на публично място, несъмнено изпълват състава на нарушаването, за което нарушителят е предаден на съд “, установи Пловдивският областен съд.

След което най-малко разяснява, че в тази ситуация не може да се приказва за класическо безчинство – по смисъла на Наказателния кодекс (НК). В края на претекстовете се загатва снизходително и, че поради признанието на нарушителя, че е създател на обявата, „ съдът избра по-леката от плануваните в УБДХ наказания, а точно санкцията, защото задържането в структурно звено на Министерство на вътрешните работи би било прекалено тежка глоба за сходно нарушаване “.

Така „ джендър “ публично стана обидна дума, че дори и демонстрация на безчинство в България. Нещо като хипотенузата по Бранислав Нушич, която негова вуйна бе взела за „ някаква стонога “ и се бе обидила.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР