ДУМА за поредна година се присъединява към инициативата на Нюзеум

...
ДУМА за поредна година се присъединява към инициативата на Нюзеум
Коментари Харесай

Почитаме загинали на работа журналисти

ДУМА за поредна година се причислява към самодейността на " Нюзеум " - в първия понеделник на юни се отбелязва Ден на поклонение пред паметта на починалите по време на работа (при следствия, при отразяване на събития в горещите точки на света и др.) публицисти по света. На този ден огромна част от вестниците по света излизат със затъмнена първа страница, с цел да покажат по какъв начин би изглеждал светът без публицисти, които да оповестяват вести.

ДУМА е единственият български вестник, чиято първа страница всеки ден се разгласява на уеб страницата на " Нюзеум " - музея на публицистиката и свободата на словото във Вашингтон.

На специфична гала през днешния ден към мемориала с 2323 имена ще бъдат добавени 21 кореспонденти, фоторепортери и оператори, убити през 2018 година Голяма част са от тях са от Афганистан, Сирия, Съединени американски щати, както и от Колумбия, Турция, Словакия. По данни на Комитета за отбрана на публицистите през 2018 година починалите кореспонденти са 54, като част от тях са убити, с цел да замълчат и да не види бял свят работата им по рискови тематики.

" Мемориалът и това годишно събитие ни припомнят всеки ден, че светът е все по-опасно място за тези, които събират информация и оповестяват новините, без значение дали те са от бойното поле, или от местата с естествени бедствия, или са рискови следствия, или изобличават репресивни държавни управления ", споделя Джийн Полискински, президент и основен действен шеф на института " Фрийдъм конгрес ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР