Дуели, магия и секс на стойност половин милиард долара се

...
Дуели, магия и секс на стойност половин милиард долара се
Коментари Харесай

"Игра на тронове" срещу "Властелинът на пръстените": разказ за стария срещу новия Холивуд

Дуели, магия и секс на стойност половин милиард $ се появи на дребните екрани. На 21 август Warner Bros Discovery пусна " Домът на дракона ", спин-оф на своя нахален шлагер " Игра на тронове ", чиято изработка коства почти 150 млн. $. Съвсем скоро след него, на 1 септември, Amazon Prime Video ще пусне " Пръстените на властта ", по-непорочна, само че още по-скъпа драма, основана на книгите " Властелинът на пръстените ". Според клюки цената на плана е 465 млн. $, което прави предлагането на Amazon най-скъпата телевизионна продукция в историята.

Почти едновременното стартиране на пазара ще се трансформира в епична борба на рейтинги. Но те са част от по-продължителна война, която изправя холивудските студиа против новоизгряващите стрийминг компании. Warner Bros, едно от най-достопочтените американски кино студия, ще означи 100-годишния си празник идната година. Amazon, която печели от електронна търговия и облачни калкулации, стартира своя непряк видеобизнес преди едвам 5 години. С ожесточаването на стрийминг войните всяка от страните счита, че има преимущество пред другата.
Холивуд надига глава
Напоследък драконите на остарелия Холивуд набират мощ. Инвеститори се насочиха към експертите по стрийминг по време на локдауните през 2020-2021 година, само че изгубиха интерес, откакто новите клиенти пресъхнаха. Netflix, която в миналото говореше за евентуален пазар от 800 млн. семейства, наподобява е застинала на 220 млн. и цената на акциите й е спаднала с 60% тази година. На 10 август остарелият Холивуд означи алегорична победа, когато Disney разгласи, че е изпреварил Netflix с 221 млн. абонамента за стрийминг. Това число регистрира два пъти клиентите на другите услуги на Disney и не регистрира обстоятелството, че доста от тях са в страни с ниско възнаграждение като Индия. Но триумфът на Disney разсея всяко подозрение, че застаряващите студия могат да вземат участие в стрийминг играта.
Реклама
Старите играчи на Холивуд също се преориентират към печелене на пари след две скъпи години, през които преследваха клиенти. Disney твърди, че загубите на главната ѝ стрийминг услуга Disney+ ще доближат своя връх през тази година, преди да излезе на облага през 2024 година За това ще помогне внезапното повишение на цените, което ще стартира през декември. По време на представянето на последния финансов доклад новият началник на Warner Дейвид Заслав остро разкритикува остарелия метод на " харчи, харчи, харчи и по-късно таксувай доста малко ". По думите му Warner ще се стреми до 2025 година да генерира брутна оперативна облага в размер на 1 милиарда $. " Ако реализираме това, не ме интересува какъв е броят на клиентите... Искаме да сме сигурни, че ще ни бъде платено ".

Старите медийни формати ще изиграят роля за това. Кината, чиито доходи в международен мащаб спаднаха с 80% през 2020 година, още веднъж са отворени. Според Wall Street Journal боксофисът към момента не е това, което беше: Cineworld, втората по величина верига киносалони в света, се готви да подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност. Но Paramount, 110-годишният холивудски змей, задържа премиерата на " Топ Гън: Маверик " по време на пандемията и беше заплатен през май с боксофис от над 1 милиарда $. Warner, която през 2021 година пусна всичките си филми на своята стрийминг платформа по едно и също време с стартирането им по кината, се върна към извънредните тиражи в кината.

Увеселителните паркове също са цялостни, като американските паркове на Disney генерират рекордни доходи и маржове. Дори ефирната и кабелната телевизия, които от дълго време са в крах, наподобяват като релативно сигурни убежища, защото стрийминг бизнесът става все по-труден. " На процедура имаме четири, пет или шест каси ", сподели Заслав пред вложителите. " А в свят, в който нещата се трансформират, има доста неустановеност и доста разтърсвания, това е доста по-стабилно и доста по-добре, в сравнение с да имаме една каса ".
Проблемите
Това може да е безапелационен мотив против модернист като Netflix, който зависи напълно от стрийминга. Проблемът за остарелия Холивуд е, че някои от новите му съперници имат още по-големи и по-разнообразни благоприятни условия за правене на пари. Докато пътят на Warner към облагата ще включва фрапантни съкращения - тя към този момент се отхвърли от услугата си за стрийминг на вести CNN+ и приключи незавършени продукции, в това число Batgirl - Amazon не демонстрира признаци на стягане на колана. Освен обилния " Пръстените на властта " компанията неотдавна купи Metro Goldwyn Mayer, студиото, което стои зад " Джеймс Бонд ", за 8.5 милиарда $, закупи правата върху Националната футболна лига на Америка на стойност 1 милиарда $ годишно и разшири интернационалната си продукция с първите си нигерийски истински филми. Инвестиционната банка Morgan Stanley пресмята, че тази година Amazon ще похарчи 16 милиарда $ за медийно наличие, като по-голямата част от тях са видеоматериали. Това е повече от 14 милиарда $ на Netflix. През идната година разноските на Amazon могат да доближат 20 милиарда $.
Реклама Проблемът за остарелия Холивуд е, че някои от новите му съперници имат още по-големи и по-разнообразни благоприятни условия за правене на пари.
По думите на Заслав, за разлика от старите холивудски дракони някои нови стриймъри даже нямат потребност да се твърдят, че им се заплаща. Amazon Prime Video съществува, с цел да задържи хората, регистрирани в Prime, чието главно преимущество е безплатната доставка на покупки от Amazon. Постоянно разширяващата се услуга TV+ на Apple е ориентирана към задържане на клиентите в екосистемата от телефони и компютри на Apple, където компанията прави същинските си пари. Видеоуслугите на Amazon и Apple също по този начин дават бъдещи площи за реклама - бизнес, в който и двете компании имат упоритостта да се развиват.

Старият Холивуд дава отпор, като предлага на феновете по-големи пакети от наличие на по-ниска цена. През идващото лято Warner възнамерява да комбинира главната си стрийминг услуга HBO Max с Discovery+. Disney опитва с пакети с понижени цени на услуги като ESPN+ и Hulu; някои се чудят дали един ден входът в парковете на компанията няма да стане част от мегапакет на Disney.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР