Дубровник. Отношенията между България и Китай са доста динамични и

...
Дубровник. Отношенията между България и Китай са доста динамични и
Коментари Харесай

Премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян обсъдиха допълнителното активизиране на бизнес контактите между България и Китай

Дубровник. Отношенията сред България и Китай са много динамични и другарски, изключително след извършената предходната година Среща на върха „ 16+1 “ в София. Тази година означаваме и 70-годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни “. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след двустранна среща с ръководителя на Държавния съвет на Китайската национална република Ли Къцян. Разговорът сред двамата държавни ръководители се състоя в границите на Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник, оповестиха от държавната осведомителна работа .
В рамките на срещата сред българския министър председател Бойко Борисов и китайския му сътрудник Ли Къцян беше разисквано съдействието в региона на пътната инфраструктура, енергетиката, технологиите, селското стопанство. Дискутирани бяха и опциите за в допълнение активизиране на бизнес контактите сред двете страни. Бойко Борисов изрази вяра, че още тази година е допустимо да има посещаване на китайския президент Си Дзинпин у нас и ще бъдат реализирани още съответни договорености с Китай, изключително в областта на земеделието. „ В момента 800 милиона $ е износа на България към Китай при милиард и половина от Китай за България – преди този момент разликата беше галактическа при тези обороти “, добави министър председателят Борисов.
Двамата държавни ръководители на България и Китай разискаха и основаването на мозъчен концерн „ 16+1 “, който е утвърден и се чака да бъде подписан в София. „ Няма да се учудя, в случай че Китайската национална банка откриe и собствен център в София за финансиране на разнообразни планове “, сподели още българският министър председател в Дубровник.
Проектът за АЕЦ „ Белене “ също беше част от тематиките на диалога сред българския и китайския министър председател. „ Според мен това е един извънредно преференциален за тях план – политически. Изключително геостратегически за тях – за първи път Китай в Европейския съюз да строи централа. И в случай че ме питате мене, това би се оповестило при едно посещаване на президента Си Дзинпин, “ разясни министър-председателят Борисов. Той акцентира, че българските условия за реализацията на енергийния план са ясни и са дефинирани в стартиралата процедура за избор на стратегически вложител.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР