Дубровник, градът, описан преди време от големия поет Лорд Байрон

...
Дубровник, градът, описан преди време от големия поет Лорд Байрон
Коментари Харесай

Дубровник заплашен от разрушаване заради огромния брой посетители

Дубровник, градът, разказан преди време от огромния стихотворец Лорд Байрон като перлата на Адриатика, е застрашен от разрушение поради големия брой гости, предизвестяват локални поданици, съобщи Daily Telegraph, представено от Profit.bg.

Здрави средновековни отбранителни стени, подсилени от кули и бастиони от XV век, към този момент 800 години пазят хърватския комплекс от естествени катаклизми и бедствия, провокирани от човешката активност. Но в този момент градът, който е включен в Списъка на ЮНЕСКО на международното културно завещание, е изправен пред нова опасност: пренаселването с туристи.

Само за един ден през август предходната година 10 388 гости са си купили билети, с цел да обходят крепостните стени, което е връх. Той може да бъде усъвършенстван това лято. Дубровник се намира в сходно състояние с това на Венеция, където локалните поданици стачкуваха поради разкъсването на душата на града от вълните от ежедневни туристи.

Днес единствено 1157 души живеят в Стария град на Дубровник по отношение на 5000 през 1991 година „ Тълпите и шумът карат хората да напущат “, споделя Марк декор Блоемен, който живее в града от 70-те години на предишния век. В пиковия сезон може да са ви нужни 40 минути, с цел да се придвижите по Страдун, пешеходната улица с дължина 300 метра. В града е останал единствено един бар, който е посещаван най-вече от локални хора.

Рибният пазар в Старото пристанище към този момент не работи. През зимата Старият град се обезлюдява, само че гледки от Дубровник участват в хитови филми като „ Игра на тронове “, „ Междузвездни войни “ и „ Робин Худ “.

Миналата година ЮНЕСКО предизвести, че статутът на Дубровник като международно завещание е в заплаха и изрази терзание от „ оптималния брой туристи във връзка с устойчивия потенциал на града “ и „ ръководството на круизите кораби “. В отговор през януари 2017 година някогашният кмет на града Андро Влахусич разгласи проект за ограничение на броя на посетителите на Стария град до 8000 души, като конфигурира 116 камери за наблюдаване, с цел да броят хората, влизащи и излизащи от укрепения комплекс.

Статистиката не вещае нищо положително за това лято. През 2016 година 529 круизни кораба са спрели в Дубровник, водейки 799 916 пасажери, покачване по отношение на 475 кораба през 2015 година и 463 кораба през 2014 година

„ Пътниците имат единствено към три часа сред слизането си на пристанището и отплаването. 16 часа би трябвало да е минимумът “, счита Марс ван Блоемен. Освен че идват по едно и също време и по този начин основават опашки, пасажерите от круизните кораби харчат малко пари на сушата. Те нямат задоволително време в града, с цел да вършат нещо друго от това да се разходят до крепостните стени и да си купят сладолед, малко на брой си вземат обяд, защото имат ол-инклузив пакет на корабите си.

„ Има ограничаване от 8000 пасажери от круизни кораби в Дубровник едновременно “, споделя Сандра Миловчевич от Туристическия ръб на града. „ Корабите варират по размери, тъй че няма ограничаване за броя им, а единствено за броя на пасажерите “, прецизира тя. Пристанищните управляващи в Дубровник обаче признават, че от време на време този брой се надвишава, изключително през юли и август.

Стените на Дубровник

Статутът на Дубровник като международно културно завещание евентуално ще бъде преразгледан по редица аргументи. „ Най-важните от тях са неналичието на проект за ръководство на града и туристическа тактика, ориентирана към туризма с круизни кораби “, изяснява общинският консултант Любо Николич.

„ Институтът за реституция на Дубровник постави огромни старания да сътвори обстоен проект за ръководството на града, който би трябвало да бъде осъществен от 2019 година Документът с туристическата тактика залежава и нямам информация дали този план продължава да се развива “, добавя Николич.

Кой е виновен за туризма с круизните кораби? „ Основният договарящ с круизните компании е Пристанищната работа на Дубровник, ръководена от министерството за морските въпроси, превоза и инфраструктурата “, споделя Николич. „ Тъй като желанието е ръководството на пристанището да бъде поверено на задграничен концесионер без ясни проекти за ограничение на броя на посетителите или синхронизиране на броя на посетителите с проекта за ръководство на града, нашите терзания остават “, добавя той.

Повечето кораби отплават на залез слънце, само че градът към момента не е подготвен да заспи. „ Трябва да има ограничаване за броя на хостелите, техните посетители пречат на квартала, изключително със запоите си в кръчмите “, споделя Марк ван Блоемен.

Обикалянето по заведения нормално е разграничено в дре групи и покрива редица питейни заведения и дребни клубове в Стария град. Към среднощ радостните, загорели от слънцето, младежи са почти в положението на пасажерите от круизните кораби – към този момент не знаят къде се намират.

През юни тази година Дубровник избра Мато Франкович за нов кмет. Остава да забележим дали той има по-добра визия за бъдещето на града и по-ясна визия за дестинацията, в която желае да го трансформира. Няма подозрение, че 1000-та поданици, които към момента живеят в Стария град, се надяват той да има проект да избави красивия им укрепен град.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР