Иранският президент Раиси настоява Япония да освободи замразените средства, след което се колебае

...
ДУБАЙ (Ройтерс) - Иранският президент Ебрахим Раиси призова Япония във
Коментари Харесай

ДУБАЙ (Ройтерс) - Иранският президент Ебрахим Раиси призова Япония във вторник да покаже своята независимост от Вашингтон, като освободи замразените активи на Техеран на фона на санкциите на САЩ - и след това каза, че единствените блокирани ирански фондове се държат в Южна Корея.

„Япония трябва да действа независимо от САЩ, като освободи нашите блокирани средства“, каза Раиси на въпрос на японски репортер за 1,5 милиарда долара блокирани средства в Япония.

След това изглежда, че си противоречи.

„Трябва да поясня, че нашата централна банка по-рано каза, че имаме само неоснователно замразени средства в Южна Корея. Всички други активи в чужбина са в освобождаване от централната банка на Иран“, каза Раиси.

Техеран и Вашингтон постигнаха споразумение, в което петима американски граждани, задържани в Иран, ще бъдат освободени в замяна на 6 милиарда долара ирански активи, замразени в Южна Корея.

На 10 август Иран позволи на четирима задържани граждани на САЩ да преминат под домашен арест от затвора Евин в Техеран. Пети вече беше под домашен арест.

Очаква се да напуснат Иран, когато парите стигнат до сметки в Катар.

(Репортаж от Dubai Newsroom; Редактиране от Андрю Которн и Ник Макфи)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР