Иран задържа чичото на Махса Амини за годишнина от смъртта й, задават се протести

...
ДУБАЙ (Ройтерс) - Иранските сили за сигурност са задържали роднина
Коментари Харесай

ДУБАЙ (Ройтерс) - Иранските сили за сигурност са задържали роднина на кюрдска иранска жена дни преди годишнината от смъртта й в ареста на морална полиция, която предизвика месеци на национални протести, каза в сряда източник, близък до семейството.

Страхувайки се от възобновяване на вълненията, които разтърсиха Ислямската република, духовните управници на Иран засилиха контрола върху несъгласието, насочено към възпиране на всякакви събирания на годишнината от смъртта на Махса Амини на 16 септември.

„Група от силите за сигурност отидоха вчера в дома на чичото на Амини, Сафа Аели... претърсиха колата и къщата му, без да имат съдебна заповед, и след това арестуваха него ... те също конфискуваха някои документи като паспорта му," каза източникът.

"Преди да бъде арестуван, Аели беше следен от силите за сигурност в продължение на една седмица ... Семейството не знае къде е е взето."

Иранската съдебна система не отговори на искането на Ройтерс за коментар.

Продължаващите месеци антиправителствени протести се превърнаха в най-голямата демонстрация на опозиция срещу иранските власти от години , като мнозина призовават за края на повече от четири десетилетия ислямско духовенство.

Над 500 души - включително 71 непълнолетни - бяха убити, стотици ранени и хиляди арестувани по време на безредиците, които бяха жестоко потушени от службите за сигурност на Иран сили, казаха правозащитни групи.

Базираната във Франция Мрежа за правата на човека в Кюрдистан (KHRN) заяви във вторник, че силите за сигурност са засилили натиска върху членовете на семействата на протестиращи, убити по време на безредиците, като са ги призовавали, заплашвали или арестували през последните седмици.

„Семействата бяха заплашвани да избягват събирания за отбелязване на годишнината на Амини“, се казва в него.

В доклад от миналия месец Amnesty International каза, че иранските власти „подлагат семействата на жертвите на произволни арести и задържания, налагат жестоки ограничения върху мирните събирания на гробни места и унищожават надгробни плочи на жертви.“

Много журналисти, адвокати, активисти, студенти, академици, етнически малцинства , артисти, общественици и членове на семействата на протестиращи, убити по време на безредиците, са били арестувани, призовани, заплашвани или уволнени през последните няколко седмици според правозащитни групи.

Иранският ежедневник Etemad съобщи през август, че адвокатът тъй като семейството на Амини също е изправено пред обвинения в "пропаганда срещу системата". Ако бъде признат за виновен, Салех Никбахт е изправен пред присъда от една до три години затвор.

Властите обвиниха големите врагове на ислямски Иран Съединените щати и Израел и техните местни агенти, че стоят зад безредиците за дестабилизиране на страната.< /p>

Ирански официални лица казаха, че много членове на силите за сигурност са били убити от „бунтовници и главорези, подкрепяни от чуждестранни врагове“.

(Автор от Париса Хафези; Редактиране от Александра Хъдсън)< /p> Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР