Дубай е горе-долу колкото София, но живее в друг век.

...
Дубай е горе-долу колкото София, но живее в друг век.
Коментари Харесай

Целият свят в един град: Дубай

Дубай е почти колкото София, само че живее в различен век. Двумилионното сити на Обединените арабски емирства е минало оттатък освен поради парите, които прави, само че и поради неудържимите нововъведения, хрумвания и фантазии, които ръководещите го не стопират да претворяват в действителността.

Получили гола даже при морския бряг пустиня, за 49 година - от 1969 година, откогато изнасят петрол, те са съумели да построят комунизъм за локалните хора, които живеят без налози, осигуровки и такси, при междинна заплата над 5000 $ и допълнтителна лихва като мажоритарни притежатели на всяка от стотиците хиляди непознати компании, регистрирани в Дубай.

Здравеопазването в неповторимите им лечебни заведения на процедура е гратис за тях, а на място им дават и медикаментите – също гратис. Някои заплащат здравна застраховка с равностойността на 2000 лева – междинната заплата в България дава осигуровки, равностойни на 1000 лева за лечебната система, само че против тях се получава огромно нищо и най-скъпите лекарства в Европа (в множеството случаи) се заплащат като настрана перо.

Образованието също е гратис, като съвсем 100% от локалните са с висше и в действителност положително.

То се ръководи две десетилетия от жена министър, също както дама оглавява министерството на толерантността – над 80% от живеещите в емирствата и 90% от обитаващите Дубай са пришълци, а друга представителка на нежния пол е шефка на министерството на щастието.

Това министерство е нещо като нашия Комитет за държавен и национален надзор. То получава всички тъжби на хората и взема ограничения по тях, а на доста места – да вземем за пример в моловете, е сложило електронни системи за гласоподаване с натискане на 1 от 4 емотикони – нещо като оценките от 2 до 5 за отличен, за предоставяните разнообразни услуги.

Дубай безусловно събира целия свят в един град. Почти е подготвена групата изкуствени острови в залива му, наречена Светът, която изобразява континентите, затворени в профил от морето и с рамка, обла като планетата. В момента тече разпродажбата на Европа – вижте какъв брой настоящо единствено.

Това е по-скъпото място от Палмата, на която множеството богати българи имат парцели – също неестествен остров с формата на обичаното и само дърво, което естествено вирее в пясъците. Останалата впечатляваща зеленина е изкуствено култивирана против ужасно доста пари.

Инвестициите в красива и впечатляваща среда са обичаният харчлък в Дубай. Всичко най-високо на света е тук – най-високата постройка, най-високата жилищна постройка, най-високия хотел, най-високото виенско колело даже. А също най-големите: най-грамадната постройка в света – новото летище Ал Мактум, най-мащабния мол, най-обемния аквариум, заселен с безчет акули, манти и какви ли не морски жители, че дори и 5-метров алигатор на въображаемия бряг.

Мечтите не стопират и в града, където единствено допреди 18 години не е имало даже 1 небостъргач, а в този момент са стотици, до 2020 година, когато Дубай посреща международното Експо и желае да смае останалия свят, ще бъде подготвена първата 1-километрова постройка на планетата. За нея е изработен специфичен неестествен остров. На над 200-та етажа ще има всичко, каквото си помислите и, несъмнено, новия максимален мол в света.

Докато София се гордее със своите надминали 1 млн. туристи, съпоставимият Дубай предходната година посреща 16 млн., а тази те ще надминат 17 млн. За екскурзиант се брои човек с най-малко 2 нощувки в емирството. Приходите от туризма, без съпъстващите действия като шопинга, превоза и така нататък, са колкото половината Брутният вътрешен продукт на България. Само от един отрасъл, единствено от 1 град, огромен колкото нашата столица.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР