Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от

...
Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от
Коментари Харесай

Дубайски инвеститор с интерес към наши пристанища

Dubai Ports World (DP World) разгласи, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав след подписването на публично-частно партньорство за ръководство на сръбското вътрешно пристанище в Нови Сад, оповестява Ports Europe. 
През юни ръководителят на P&O Ports, която е част от DP World, Султан Ахмед бин Сулайем се срещна с българския президент Румен Радев. Двамата разискаха вложенията в българските пристанища по Дунав и високотехнологичните логистични центрове в страната като метод за ускорение на прехвърлянето на товари до Западна Европа.
България ще започва търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 година, като най-привлекателни наподобяват плановете за развиване на пристанищата Варна-изток и Варна-запад, съгласно Плана за деяние за държавните концесии за интервала 2019-2020 година, признат от Министерски съвет. Всички концесии ще имат период от 35 години в алтернатива за удължение с още 11,5 години.
Концесиите за българските дунавски пристанища се чака да включват обектите: пристанищен терминал Зимовник-Русе (за всички типове товари) с повърхност от 32 734 кв. м; пристанищен терминал Русе-изток 1 с повърхност от 333 057 кв. м; Русе-изток 2 с повърхност от 355 132 кв. м; Русе-запад с повърхност от 117 003 кв. м; Видин-център с повърхност от 18 261 кв. м.
България възнамерява да свърже по Дунав Русе с Варна (най-голямото българско черноморско пристанище) посредством нова автомагистрала и високоскоростна железопътна линия, а дистанцията сред двете местоположения е 170 км.
Пристанището на Нови Сад обезпечава връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ. P&O Ports ще ръководи пристанището в Нови Сад в началото за 25 години и ще има изключителни права за осъществяване на всички интервенции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР