Dubai Duty Free Tennis Championships, полуфиналИржи Весели – Денис Шаповалов

...
Dubai Duty Free Tennis Championships, полуфиналИржи Весели – Денис Шаповалов
Коментари Харесай

Приказката на Весели продължи с драматичен обрат срещу Шаповалов


Dubai Duty Free Tennis Championships, полуфинал

Иржи Весели – Денис Шаповалов 6-7(7), 7-6(2), 7-6(3)

Иржи Весели продължава да написа една от най-невероятните истории в ATP тура през сегашния сезон. Ден откакто отстрани международния №1 Новак Джокович на четвъртфиналите в Дубай, чехът доближи до мача за купата след трагичен поврат против шестия в схемата Денис Шаповалов. По този метод намиращият се на 123-то място в ранглистата Весели стана най-ниско ранкираният финалист в историята на шампионата.

Негов конкурент в заключителния конфликт ще бъде Андрей Рубльов, който по-рано през днешния ден отстрани Хуберт Хуркач.

Едно от най-ефективните оръжия в арсенала на Весели бе сервисът, като чешкият тенисист записа повече асове (19-7) и по-малко двойни неточности (7-12) от именития си конкурент. И двамата осъществиха по два пробива, само че Весели го направи от девет опита (29%), до момента в който Шаповалов имаше четири благоприятни условия (50%).

Весели започва вихрено дуела и съумя да поведе с 3-0. Изглеждаше, че чехът няма да има съществени проблеми по пътя към спечелването на откриващия сет, само че Шаповалов заигра доста по-освободено и съумя да възвърне равенството, а след това се стигна до тайбрек. В него и двамата съперници изпуснаха по един сетбол, само че в последна сметка по-големият опит на Шаповалов в сходни мачове оказа своето въздействие и канадецът записа серия от три следващи точки, надделявайки със 7-6(7).

Вторият сет бе изцяло равносилен, като както Весели, по този начин и Шаповалов бяха безупречни при своите подавания. Единственият брейкпойнт се откри пред чешкия тенисист при 1-1, само че той бе избавен от Шаповалов след отличен ретур. Стигна се до нов тайбрек, който обаче надалеч не бе толкоз завладяващ, колкото своя предходник. Весели съумя относително елементарно да натрупа удобен задатък от 4-0, след което не разреши на Шаповалов да заплаши водачеството му и се наложи със 7-6(2).

Заключителната част също предложи на феновете доста представление и драма. Шаповалов съумя да направи сериозна крачка към успеха, пробивайки за 5-4, само че Весели незабавно върна брейка и изравни. След по един безапелационно извоюван сервис гейм от страна на двамата пристигна време за третия тайбрек в дуела. Весели поведе с 4-1, само че Шаповалов върна интригата, като понижи резултата на 4-3. Чехът обаче си върна самодейността ис тигна до мачбол, който бе осъществен след топка в навън на Шаповалов и по този начин международният №123 победи с 6-7(7), 7-6(2), 7-6(3) след 3 часа и 16 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР