ДСБ-София изразява подкрепа на гражданите от с. Лoкорско и р-н

...
ДСБ-София изразява подкрепа на гражданите от с. Лoкорско и р-н
Коментари Харесай

ДСБ-София подкрепи протестите в Локорско срещу нова кариера

ДСБ-София показва поддръжка на жителите от с. Лoкорско и р-н „ Кремиковци “, които се опълчват на капиталовото предложение на компания „ КАМИКО “ ООД за рандеман и първична преправка на строителни материали. 

Предложението противостои на концепциите за развиване на региона и опазването на предпазените територии в него. Поставя се под риск здравето на хората и се нанасят финансови загуби на локалната стопанска система. Концесията заплашва от заличаване над 240 дка горски масиви на 10 км от центъра на София, с цел да се добиват по открит прийом, посредством пробивно-взривни работи, инертни материали, които да се обработват на място, без потребление на вода, декларират от ДСБ-София.

На мястото на гори и зелени площи, които понижават количеството на фини прахови частици в нечистия надалеч над допустимото въздух на София, ще се появи серозен източник на прахови частици, който всекидневно ще създава тонове прахуляк. Това се случва даже и откакто съдът на Европейски Съюз в Люксембург осъди България за безотговорното държание на държавните и общинските институции във връзка с неприемливото замърсяването на въздуха, с директна заплаха за здравето на популацията. 

Поведението на локалната власт и институциите на национално равнище демонстрира, че те не изпълнят ролята си на медиатори сред популацията и бъдещите концесионери. Бягството на локалната власт, в лицето на госпожа Фандъкова, от всички конфликтни и напрегнати точки в града ни за следващ път демонстрират слагането на ползите на личната ѝ партия пред ползите на София. Протестите на хората се неглижират на правилото – всяко знамение за три дни. 

Настояваме кметът на Столична община да разгласи обществено дали тази концесия е в сходство с Програмата за качеството на атмосферния въздух в Столична община, призната на 18 май 2017 година от Столичния общински съвет и с какво способства за развиването на София, регион Кремиковци и регион Нови Искър. Настояваме за способен разбор на Регионална инспекция за опазване на околната среда по отношение на рисковете за региона, в случай че бъде позволена реализация на плана, настояват от ДСБ-София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР