Дружеството Сортови семена – Елит, което е 100% собственост на

...
Дружеството Сортови семена – Елит, което е 100% собственост на
Коментари Харесай

Иванов: Чрез държавна фирма ГЕРБ саботира запасяването със зърно

Дружеството " Сортови семена – Елит ", което е 100% благосъстоятелност на Министерството на земеделието, саботира пазаруването на зърно за продоволствени цели. Това разгласи на брифинг земеделският министър Иван Иванов. Той прикани борда на държавната компания, назначен от ГЕРБ при започване на април 2021 година, да подаде оставка.

" Основен ангажимент на Министерството на земеделието е обезпечаване на продоволствената сигурност в страната. За задачата страната би трябвало да закупи нужните количества пшеница, слънчоглед и царевица. Предложението бе това да стане посредством увеличение на капитала на сдружението " Сортови семена – Елит "  с 1,1 милиарда лева за закупуване на нужното количество зърно за облекчаване на продоволствените цели. На 9 март държавното управление утвърди предлагането. На 14 март, ден преди да влезе в действие постановлението на Министерския съвет, на свое съвещание съветът на шефовете на сдружението е провел съвещание и е предложил преразглеждане на държавното решение и възлагането му на друго сдружение ", изясни министърът. " Това е едно извънредно жестоко и грозно деяние от страна на представители на политическа партия ГЕРБ ", посочи Иванов.

Дружеството също така е блокирало процедурата по промяна на управлението му, тъй като виновните за това решение са подали заявки за овакантяване. " По контракта за ръководство, който им е предоставен по време на ръководството на държавното управление на ГЕРБ, би трябвало да се съблюдава едномесечно предупреждение и не могат да бъдат освободени от управата на сдружението, т.е. влизаме в хипотезата те да апелират ", изясни отрасловият министър. " С тези дейности управлението на " Сортови семена - Елит " забавя ограниченията, което държавното управление е взело в отбрана на българския народ и препитанието му. Безотговорно е в миг на умишлена далавера, засягаща цените на горивата и съществени храни, да саботират дейностите на институциите, целящи успокояването на пазара ", акцентира той. " Това е част от акцията, която се пробва да сложи на колене както страната, по този начин и българските жители в обстановка, в която те да се постанова или да нямат самун, или да го заплащат на цени, които са непостижими по джоба им ", уточни Иванов. 

Правителството ще избере на следващия ден друга държавна компания, на която да разпореди задачата за закупуване на нужната продукция. Зърното за продоволствени потребности ще се съхранява в хранилища на търговци и производители, посочи министърът на земеделието. По думите му има задоволително място в складовете в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР