Дружеството Софийска вода ще трябва да изплати задълженията си за

...
Дружеството Софийска вода ще трябва да изплати задълженията си за
Коментари Харесай

Столичната община ще предоговори условията със "Софийска вода", така че да получава дивидент

Дружеството " Софийска вода " ще би трябвало да изплати отговорностите си за 105 млн. лв. към Европейската банка за възобновяване и развиване до 2021 година, В противоположен случай Столичната община ще приключи контракта за концесия френската компания " Веoлия ". Това плануват новите условия по контракта които община и френската компания са постигнали след договаряния.

Предложението беше показано през днешния ден от ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и ръководителя на комисията по инженерна инфраструктура Валя Чилова. По думите им с новите условия няма да доведат до в допълнение повишаване на цената на водата, а ще даде опция за по-големи вложения във водопреносната мрежа от концесионера.

Другите промени са, че " Софийска вода " ще би трябвало да вложи 200 млн. лв. във ВиК мрежата до 2021 година и други 165 млн. лв. до края на концесията през 2025 година. Също по този начин общината е договорила, че след края на интервала ще получи всички бази данни и архиви във " Софийска вода ".

Разликата е в парите

Според признатият бизнес проект " Софийска вода " за интервала 2017 - 2021 година, сдружението се задължава да влага по 40 млн. лв. на година във водопреносна мрежа. Така единственото ново с смяната, засягащо вложенията на годишна база е,че от 2022 година до 2025. концесионерът ще би трябвало да похарчи най-малко 165 мнлн. лв. за ВиК мрежата.

По думите на Елен Герджиков това условия е значимо, нямало гаранции, че в последните години от концесията " Веолия " ще влага в мрежата, която по-късно може и да не ръководи. Освен това концесионерът годишно ще отпуска по 1.5 млн. лв. за планове, които Столичната община ще показва.

Погасяването на отговорностите към Европейска банка за възстановяване и развитие до 2021 година бъде погасен различен заем от " Сосиете женерал експрес банк ". Тя е определена след конкурс, на който са се явили още 15 други банкови институции, в това число ЕВБР, изясни Валя Чилова.

Новият заем обаче ще бъде със доста по-ниска рента - от 5,20% до 1,35%. По думите на Герджиков това ще освободи 6 млн. лв., които сдружението ще може да употребява за вложения.

Погасяването на задължението към европейската банка ще даде опция ацкионерите в " Софийска вода " да разпределят и дял от облагата на сдружението. Досега това не бе допустимо, поради условия на Европейската банка за възобновяване и развиване. Какъв % от дивидента ще могат да разпределят акционерите след 2022 година ще дефинира Комисията за енергийно и водно контролиране. За интервала 2017 година - 2021 година той е 17%.

Предстои предлагането за смяна в изискванията да бъде гласувано от Столичния общински съвет на 25 януари.
План за 2 милиарда лв.

През септември общинският съвет одобри проект за вложения във ВиК мрежата в София до 2025 година на обща стойност 2 милиарда лв.. Той планува построяването или рехабилитацията на на канализационна мрежа в " Драгалевци ", " Малинова котловина ", Симеоново ", " Бояна ", както и на кварталите " Бенковски ", " Илианци ", " Орландовци ", " Модерно предградие ", " Люлин ", " Карпузица ", " Горна баня ", " Княжево ", " Бъкстон ", огромни елементи от " Манастирски ливади " и " Лозенец ".

Освен това проектът планува и реорганизация и възобновяване на резервоарите " Под Симеоново " и " Красно село " (общо 16 млн. лева) и укрепването на стена на язовир " Бели Искър " (15 млн. лева).

В документа обаче се посочваше, че Столичната община може да финансира най-вече 700 млн. лева от осъществяването на програмата, а останалата част от сумата - 1.3 млн. лв.. ще се търси от Оперативната стратегия " Около среда " 2014-2020 година, държавния бюджет, Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) и от капиталовата стратегия на " Софийска вода ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР