Дружеството няма право да наема подизпълнители, но има рамкови договори

...
Дружеството няма право да наема подизпълнители, но има рамкови договори
Коментари Харесай

Автомагистрали без поръчки

Дружеството няма право да наема подизпълнители, само че има рамкови контракти с осем компании за осъществяване на действия

© Капитал Част от тематиката Новата икономическа политика
Добре пристигнали в държавния капитализъм

За малко време страната нахлу нападателно с милиарди в основни браншове, стартира на практика да национализира и бизнеси

Приватизацията, добра или неприятна

България в действителност се забави прекомерно дълго с преструктурирането на губещия държавен бранш, а процесът беше белязан както от дефицита на подготвеност при другите държавни управления, по този начин и от корупция

ДКК - милиони на мрачно

Компанията не обича да се регистрира и не е подвластна на законите за публичните поръчки и за достъпа до информация
В рамките на една година - сред декември 2018 година и декември 2019 година, държавната компания " Автомагистрали " получи контракти и задължения за заплащания за общо 3.22 милиарда лева за строителство. Така тя стана най-успешната строителна компания, без даже да се яви на конкурс.

Два от тях, надлежно за 1.34 милиарда лева и 1.38 милиарда лева, са за построяването на общо 224 км от автомагистрала " Хемус ", а други 570 млн. лева са планувани за подсилване на свлачища. Всички пари идват от държавния бюджет. Пътната организация като възложител употребява малка врата в Закона за публични поръчки (ЗОП), която разрешава така наречен вътрешно (in-house) възлагане на държавни компании със същия принципал (в случая районното министерство) да се случва непосредствено, без търг.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ключовият мотив на държавното управление за това решение беше, че Северна България незабавно се нуждае от автомагистрала и това е методът да се случи най-бързо - без открита процедура, оценяване на предложения и обжалвания. Скоростта на строителство обаче е надалеч по-бавно - за една година от подписването на първия контракт публично има позволение за градеж за единствено 1.6 км. За съпоставяне - правата сред Ябланица и Боаза от 9 км, която беше предоставена по Закона за публичните поръчки, беше проектирана и издигната за година и половина.

" Тази търсена експедитивност би трябвало да е уравновесена против риска от злоупотреби. Дали ще е доста бързо и на повишена цена или по-евтино, само че доста постепенно - и в двата случая има проблем ", споделя Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система. " Този баланс в действителност не се намира, тъй като или сме в единия завършек на дебата и желаеме всичко да е доста транспарантно, или сме в другия - недоволстваме, че всичко става доста постепенно. По различен метод казано, можем да имаме автомагистрала до две години вместо до пет, въпросът е на каква цена и дали ще е качествено строителството, дали няма по-късно да има голям брой поправки и голям брой анекси към договорите и така нататък ", добавя той.

След като няма съревнование с търг, не е ясно и дали парите се харчат по най-ефективния метод. Но е ясно, че няма по какъв начин цените да паднат на пазарен принцип, посредством конкуренция. При извършени открити процедури цените на други две прави от " Хемус " костваха жестоко сред 7 и 9 млн. лева на километър. В случая с " Автомагистрали " цената се чака да бъде сред 10 и 12 млн. лева на километър. Подобна калкулация естествено е допустима, защото сумите бяха отпуснати от бюджета без явен план какво и за какво ще коства толкоз.

Второ, в хипотезата на вътрешно възлагане " Автомагистрали " не могат да употребяват подизпълнители. Поне не публично. Държавната компания обаче има рамкови контракти с осем компании за осъществяване на действия, за наем на техника и за продажба на строителни материали. По този метод " Автомагистрали " ще може да им разпорежда колкото и каквото желае на цени каквито си договорят, без да е длъжна да го заявява. С тези контракти на процедура ще се употребяват подизпълнители, а държавната компания ще се явява като брокер за строителство за милиони.

Ако до момента фирмите в бранша трябваше (поне формално) да се явяват на търгове, да подават предложения, в този момент сделките ще се случват на мрачно. Неофициално строителни компании потвърдиха, че ще вземат участие в строителството на " Хемус ", макар че управлението на държавната компания го отхвърля. " Не съм споделил, че ще наемаме външни компании за работата (по " Хемус " ), а и нямаме право ", сподели Стоян Беличев, изпълнителен шеф на " Автомагистрали " преди година.

Като цяло бистрота за харченето в действителност няма. Два от договорите на " Автомагистрали " към този момент са подписани, само че месеци по-късно към момента не са оповестени на уеб страницата на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Освен това, най-малко на доктрина, контролът върху частни компании е по-сериозен. В рамките на гаранционните периоди фирмите са длъжни да поправят недостатъци в строителството за своя сметка. В сегашния случай, в случай че има некачествено свършена работа, страната ще глобява и строи наново за лична сметка и има риск всички да плащаме за едно и също нещо по няколко пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР