Дружеството Национален дворец на културата - Конгресен център ЕАД не

...
Дружеството Национален дворец на културата - Конгресен център ЕАД не
Коментари Харесай

Финансовият надзор направи проверка, за да установи, че НДК не е публикувал отчетите си

Дружеството " Национален замък на културата - Конгресен център " ЕАД не е спазило задължението си съгласно Закона за общественото предложение на скъпи бумаги да разгласява информация за финансовото си положение. Нарушението е открито след инспекция от Комисията по финансов контрол. Това пишат от комисията в отговор на въпрос на " Дневник " дали е правена инспекция на държавното сдружение за непубликуване на финансова информация.

Компанията - притежател на постройката на Националния замък на културата, е задължена да разгласява финансовите си доклади от Закона за счетоводството и Закона за общественото предложение на скъпи бумаги. Според нормите сдружението би трябвало да регистрира финансовото си положение на всяко тримесечие пред КФН и един път годишно - преди 30 юни, пред Агенцията по вписванията. Дружеството наложително предстои на одит от самостоятелен инспектор, който би трябвало да бъде оповестен с доклада.

Справка в Търговския указател демонстрира, че " Национален замък на културата - Конгресен център " ЕАД не е разгласило финансови доклади за 2012 и 2015 година, както и тримесечни доклади.

Комисията за финансов контрол написа до " Дневник ", че инспекцията е открила, че сдружението не е изпълнило " законовите си отговорности за откриване на финансова информация и следва предприемане на съответните надзорни ограничения ". Според Закона за общественото предложение на скъпи бумаги ограниченията, които комисията може да наложи са - да осведоми обществеността за нарушаването, както и да приложи " избрани ограничения ", с които да задължи сдружението да им показа докладите.

На днешното си съвещание Народното събрание, по предложение на Българска социалистическа партия, което беше подкрепено от ГЕРБ, одобри да бъде основана краткотрайна комисия, която да ревизира публичните поръчки, възлагани от сдружението за ремонта на постройката на НДК за Председателството на Съвета на Европейския съюз. Прокуратурата също ревизира по какъв начин са изхарчени парите, отпуснати от страната за ремонта. Проверката на прокуратурата е по сигнал на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), съгласно която парите, предопределени за европредседатлството, са били употребявани за заплащания по остарели контракти.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Скандалът с НДК (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР