Дружеството на пловдивските художници ще търси правата си за новата

...
Дружеството на пловдивските художници ще търси правата си за новата
Коментари Харесай

Пловдивските художници вероятно ще съдят общината за галерията на "Гладстон"

Дружеството на пловдивските художници ще търси правата си за новата изложба на ул. " Гладстон " 32, която ще бъде открита на 2 септември. Това стана известно от отворено писмо на ръководителят на сдружението Снежана Фурнаджиева, публикувано от сдружението до медиите през днешния ден, оповестява Българското национално радио. В него се твърди, че кметът на града Иван Тотев лишава изложбената зала от тях като " проява на превъзходство и политическа власт "

Преди седмица Тотев разгласи, че галерията на ул. " Гладстон " 32 ще се стопанисва от Градската художествена изложба. От сдружението настояват, че това решение опонира с подписани сред тях и общината документи. Те напомнят, че са се съгласили с предлагането на общината да бъде съборена остарялата постройка, само че при изискване че новата също ще се употребява от гилдията. Това е скрепено с меморандум за съдействие, одобрен през 2017 година от Общинския съвет в Пловдив.

" След като построи това, което искаше, в този момент кметът желае да погази съглашението и да трансформира галерията в зала за конференции ", споделя се в писмото, като от сдружението декларират готовността си да търсят своите права в съда. В писмото пловдивските художници предизвестяват също, че освен това развиване на събитията те няма по какъв начин да осъществят изложения, измежду които и такива с интернационално присъединяване, заложени в програмата на " Пловдив 2019 ".

В писмото се акцентира, че за създалата се обстановка са осведомени министър председателят Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, ръководителя на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов и омбудсмана Мая Манолова. " За да спечелва справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда ", пишат от сдружението. Те твърдят, че към този момент имат поддръжката на Рашидов, Банов и Манолова, които са предложили общината да върне галерията на пловдивските художници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР