Дружеството на Иво Прокопиев „Булброкърс” е нарушило прозрачността и е

...
Дружеството на Иво Прокопиев „Булброкърс” е нарушило прозрачността и е
Коментари Харесай

„Булброкърс” на Прокопиев създало предпоставки за манипулиране на сделката за EVN


Дружеството на Иво Прокопиев „ Булброкърс” е нарушило прозрачността и е основала предпоставки за манипулиране на договорката за приватизацията EVN. Това е заключението на счетоводната експертиза, призната по делото против предприемача и някогашните министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, оповестява Канал 3. Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял от електроразпределителното сдружение на занижени цени. В резултат нанесените вреди за бюджета са над 28 милиона лв., настояват от прокуратурата.

В заключението на вещото лице се показва, че определеният способ за приватизация на държавният дял на ИВИ ЕН– разбъркан закрит аукцион, е разрешил на капиталовия медиатор в договорка „ Булброкърс” да закупи акциите на по–ниски цени от участниците на вторичния пазар. Това, съгласно специалисти, жестоко нарушава прозрачността и равнопоставеността при приватизационната договорка.

"Методът на закрит аукцион разрешава задаването на серия от поръчки, задаващия да блокира пазара или да завоюва огромна част от поръчките. В случая това налице ли е от компанията “Булброкърс”? Да, налице е, уточни вещото лице Марчев.

“Oпорочена е прозрачността и равнопоставеността при този аукцион. Заявките са подавани по този метод, който удовлетворява компанията на Иво Прокопиев, оптимално да получи акциите на минимална цена”, сподели наблюдаващия прокурор Емил Петров.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвиняем за закононарушение по работа. Според прокуратурата, точно той е изискал от тогавашния изпълнителен шеф на Агенцията по приватизация да разпореди оценката по договорката да се извърши от компанията "Булброкърс”. Дружеството е следено от предприемача Иво Прокопиев. А задачата била компанията да се облагодетелства с над 1 милион лв.,твърдят още от прокуратурата. Бившият стопански министър Трайчо Трайков пък е с обвиняване за умишлена занемареност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР