Дружеството на художниците „Тенец“-Монтана, започва новата година с изложба на

...
Дружеството на художниците „Тенец“-Монтана, започва новата година с изложба на
Коментари Харесай

Паунеца откри изложба в галерия „Кутловица“ в Монтана

Дружеството на художниците „ Тенец “-Монтана, стартира новата година с галерия на Георги Паунов – Паунеца. Тя бе открита на 4 януари. В експозиционна зала „ Кутловица “ са подредени близо 60 живописни платна. Преобладаващата част от тях са пейзажи.
Самобитният 78-годишен художник е претворил със размах най-много естествени гледки, само че освен от Северозападна България, както и кътчета от родния Вършец и от китните села. Интересни са и морските му пейзажи, които не са типични за творчеството му, само че носят присъщия му жанр. Открояват се и 6 натюрморта с цветя. Представените картините са рисувани през 2021-ва. Те са единствено 1/10 част от всичко, сътворено от продуктивния създател през предходната година.
Художникът показа, че не брои нито нарисуваните картини, нито независимите изложения, които са над 70. Той обаче смята тази галерия за юбилейна, тъй като се открива 60 години след артистичния му дебют.
При представянето на изложбата Дончо Планински – ръководител на сдружение „ Тенец “, акцентира, че Паунеца има собствен самостоятелен жанр, на който остава правилен през годините. Той акцентира, че платната му се открояват и с майсторското притежаване на техниката на маслената живопис. Планински напомни, че платна на Паунеца са благосъстоятелност на колекционери от Словакия, Германия, Франция, Англия, Австрия, Съединени американски щати.
Сред гостите на откриването на изложбата бяха кметът на Община Монтана Златко Живков, ръководителят на Общински съвет-Монтана инж. Иво Иванов, доктор Тони Тодоров – шеф на МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев “, сътрудници и другари на Паунеца.
Изложбата след ще остане на бул. „ Трети март “ 64 до края на януари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР