Дружеството Емко“ e подалo иск в Административния съд в София

...
Дружеството Емко“ e подалo иск в Административния съд в София
Коментари Харесай

Караниколов: „Емко“ e подало иск в Административния съд за спирането на лиценза


Дружеството „ Емко “ e подалo иск в Административния съд в София да се прегледа прекъсването на лиценза им. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Караниколов напомни, че преди към 2 месеца в междуведомствения съвет, който е към Министерски съвет, а не към Министерство на стопанската система, е била получена информация от Министерство на вътрешните работи, за осъществена инспекция в няколко сдружения от Военнопромишления комплекс. „ Имаше констатация във връзка с сдружението „ Емко “. Проверката беше осъществена от икономическа полиция, работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и Пожарна сигурност. Бяха предоставени констатации за нередности по отношение на съхранението на продукцията в складовете и индустриалната площадка от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и Пожарна сигурност “, разясни министърът.

В разследване на тази информация целия междуведомствения съвет е дал своя вот за прекъсване на лиценза за импорт и експорт за период до 6 месеца или до премахване на нередностите. Междуведомственият съвет по закон може да спре лиценза за импорт и експорт, а не за произвеждане и това е направено. „ Някои могат да нарекат тези нарушавания маловажни или значими, само че законът не ги преглежда като такива, той е явен в този текст. Дружеството „ Емко “ мисля, че към този момент са подали иск в Административния съд в София, да се прегледа прекъсването на лиценза им “, сподели Емил Караниколов.

Той напомни, че в констативните протоколи има няколко изброени нередности-за погрешно предпазване и други, както и за пожарна сигурност и увери – „ това не е акт на министъра на стопанската система, а на целия междуведомствен съвет, където са включени и службите за сигурност, Министерство на защитата и всички имащи отношение ведомства “.

„ Решението за прекъсване на лиценза беше единомислещо за период до 6 месеца или до премахване на нередностите. Преди към месец от „ Емко “ бяха предоставени 3 констативни протоколи единствено от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР). В два от тях пишеше, че нередностите са отстранени, а в третия беше обещано наставление за премахване на нередностите за период от 3 месеца. Получихме писмо от Министерство на вътрешните работи, че инспекциите не престават и ще приключат до 25 септември. Веднага свикахме междуведомствения съвет, който се събра на 25 септември “, изясни отрасловият министър.

Тогава е получено писмо от Министерство на вътрешните работи, че инспекциите са завършили и се обобщават данните, които ще получим до 4 октомври. За момента сме определили изключително съвещание на съвета на 6 октомври от 09.00 часа, уточни министърът.

„ Санкция от страна на министерството за преустановяване на контракти с „ Кинтекс “ – няма. Има осъществен разбор от „ Кинтекс “. Реално част от изработването на тези муниции се правят посредством доставка външен импорт и експорт на съответни съставни елементи, за S осмиците. Пред това, че не се знаеше по кое време ще бъде възобновен лицензът на „ Емко “, уповавам се в този момент на 6 да бъде възобновен, „ Кинтекс “ пристъпи към повреждане на договорите. За да обезпечи личния си интерес незабавно беше подписан контракт с ВМЗ-Сопот от началната гама до края “, уточни Караниколов.

Реално цената, която ВМЗ-Сопот дава е с към 10% по-ниска от тази на „ Емко “. Следователно има опция „ Кинтекс “ да получи по-голяма облага с 10%, сподели още Караниколов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР