Дружеството е почти изцяло собственост на Министерството на транспорта, информационните

...
Дружеството е почти изцяло собственост на Министерството на транспорта, информационните
Коментари Харесай

Правителството прави "Информационно обслужване" държавен монополист

Дружеството е съвсем напълно благосъстоятелност на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, ръководено от Росен Желязков

© Велко Ангелов Министерският съвет е предложил промени и допълнения в Закона за електронното ръководство (ЗЕУ), които биха създали " Информационно обслужване " монополист в построяването на държавните осведомителни системи. Това излиза наяве от документа, импортиран в понеделник в деловодството на Народното събрание. Предложението идва от министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.

Най-важните промени са две: " дейностите по систематична интеграция включват създаване, поддръжка, развиване и наблюдаване на работоспособността на осведомителните системи, употребявани от административните органи " (раздел IV) и " систематичната интеграция по раздел IV се реализира от " Информационно обслужване " АД ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Монополист по закон

Така, в случай че бъдат признати, измененията биха трансформирали " Информационно обслужване ", която и сега има мощно наличие измежду системите на държавната администрация, в организиран със закон монополист. " Информационно обслужване " дава отговор за редица платформи, в това число и тези на Национална агенция за приходите, от които изтекоха данните на 4.6 млн. български жители през юли.

Любопитно е, че въпросните два параграфа съществуват единствено в документите, оповестени на уеб страницата на Народното събрание, само че не и във версията на уеб страницата на Министерския съвет, което отваря и въпроса къде по трасето се е появило предлагането за държавен монопол. В момента Народното събрание е в лятна почивка и предложенията би трябвало да бъдат разисквани след 5 септември, когато работата на институцията ще бъде обновена.

" Информационно обслужване " е съвсем напълно държавна компания, като 99.5% от акциите на компанията са благосъстоятелност на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Останалите са разграничени сред стотици физически лица, само че няма такива със забележителен дял.

Няма потребност от конкуренция

Измененията биха блъснали конкуренцията в областта на държавните осведомителни системи. Дори сега може да се спори дали " Информационно обслужване " е монополист в тази сфера, само че въпреки всичко такива се построяват и от други компании като " Сиела Норма " и " Технологика ".

" Мотивацията на фирмите да работят с държавната администрация е все по-малка ", разяснява пред " Капитал " Огнян Траянов, ръководител на управителния съвет на Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ), в която членуват огромна част от IT фирмите в страната. Траянов слага под подозрение и дали " Информационно обслужване " има потенциала да се оправи с построяването на цялата държавна електронна инфраструктура. " Приемането на сходно предложение би довело до провал на системите ", счита специалистът.

В момента " Информационно обслужване " печели огромна част от държавните поръчки за осведомителни системи, само че превъзлага работата по тях. Според Траянов проблем е също, че за монополист по закон се предлага компания, в която има частно присъединяване, колкото и малко да е то. " Предложението идва в миг, в който в този бранш царува безредие и никой не носи отговорност ", споделя още Траянов.

" Необходимостта от нов стратегически метод "

Пред " Капитал " от " Информационно обслужване " разясниха, че измененията слагат началото на ясни правила за систематична интеграция на равнище държавна администрация. " Обръщаме внимание, че според наредбите в промените и допълненията към ЗЕУ, законодателят е основал механизъм, който да подсигурява, че няма да се стигне до свръхрегулация. "

" Промяната е натурален отговор на нуждата от нов стратегически метод в държавното ръководство. Събитията от последните седмици потвърдиха острата нужда от обезпечена поддръжка и наблюдаване на работоспособността на осведомителните системи, употребявани от административните органи ", прибавят от компанията.

Според " Информационно обслужване " и сега текстовете в закона плануват основаването на държавно дружество " Единен систематичен оператор ", само че създаване от нула на сходна конструкция би било прекомерно скъпо във връзка с човешки и финансов запас. " Затова e добре да бъде употребен към този момент основаният потенциал за реализиране на оптималната успеваемост и целенасоченост ", споделят от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР