Дружество, свързано с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, е придобило

...
Дружество, свързано с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, е придобило
Коментари Харесай

Дружество, свързано с кмета на Благоевград, е придобило общински терени в рамките на неговия мандат


Дружество, обвързвано с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, е придобило общински терени в границите на неговия мандат. За имотната сага при една от покупко-продажбите алармира звездата на националния ни тим по баскетбол от близкото минало – Бойко Младенов.
Местността "Баларбаши " е едно от най-привлекателните места за строителство в Благоевград. Този имот от близо 800 квадрата е платен през 1926 година от прадядото на някогашния баскетболен национал Бойко Младенов.
След рухването на комунизма, акт на поземлената комисия в Благоевград им признава правото на благосъстоятелност върху парцела, само че не е довършена процедурата по реституиране.
През февруари 2017 година, парцелът е продаден от община Благоевград на сдружение „ Старт 2015”.
Младенов и околните му не са известени за договорката, схващат за нея инцидентно, откакто виждат, че парцелът е заварден и на него е изсипано огромно количество земна маса.
„ Имам над 100 мача за националния тим на България. Четири пъти съм първенец на България и това също ме кара да се усещам леко афектиран поради цялата тая схема”, сподели Бойко Младенов.
След като научават, че парцелът им е продаден, околните на Младенов завеждат правосъдно дело в опит да си върнат земята.
„ Окръжният съд споделя, че рано сме завели делото, че би трябвало да приключим процедурата по реституиране и чак тогава да сме завели делото”, сподели Елза Стойкова и посочи, че приключването на процедурата зависи от общинска работа по земеделие.
Писмо на община Благоевград от 2002 година я припознава като притежател. Видно от документ, в който тогавашният основен проектант я уведоямва за смяна в проекта за регулация и застрояване. Стойкова е платила и налог на терена за предходната година.
„ Тези земи излиза, че са доста скъпи и са привлекателни, кметът е едно от настоящите лица”, добави Елза Стойкова.
„ Явно наглостта му е много по-голяма и се стига до подобен миг, че взима от хората, които имат парцели, за негова персонална полза. Изумен съм по какъв начин може да има толкоз нагли хора”, разяснява Бойко Младенов.
Април 2016 година – кметът Атанас Камбитов подписва акт за частна общинска благосъстоятелност. Декември същата година, след решение на Общинския съвет, Камбитов издава заповед за продажба на парцела.
„ Нареждам да се организира обществен търг с скрито наддаване за продажба”. Два месеца по-късно, сдружение „ Старт 2015” купува имота.
От страна на общината договорът е подписан от кмета Атанас Камбитов и неговият заместител Иво Николов.
„ Старт 2015”, представлявано от шефа и едноличен притежател Румяна Иванова Шекерлийска, придобива правото на благосъстоятелност върху недвижимия парцел.
Половин година откакто „ Старт 2015” купува парцела, за малко кметът Атанас Камбитов става едноличен притежател на капитала на „ Старт 2015” и негов шеф, сочи комерсиалният указател.
От друга страна, Румяна Шекерлийска, която подписва договорката за терена от името на сдружението и Атанас Камбитов имат общи бизнес каузи в предишното. През 2014 година Камбитов трансферира на Шекерлийска апартамент на крайбрежната улица в курорта „ Свети Влас”.
Днес Шекерлийска е още веднъж шеф на сдружението „ Старт 2015”, а актуалният притежател на капитала е Ивайло Благов. Връзка сред Благов и кмета Камбитов
откриваме във компания „ БУЛТУР 2012”, където двамата и през днешния ден са съдружници. Атанас Камбитов отхвърли да застане пред нашата камера и отклони поканата ни за изявление. Предпочете да отговори на въпросите ни документално.
„ Имотът е закупен след осъществяване на обществен търг по реда на Закона за общинска благосъстоятелност. Същият е включен в Програма за стопанисване, ръководство и предписание с общинско имуществона община Благоевград за 2017 година Реституционни искания са декларирани доста след продажбата на парцела. На открит обществен търг за продажба на общински парцел може да се яви всяко физическо и юридическо лице, в това число и аз. Не съм го направил, тъй като към въпросния парцел не съм имал частен интерес./БТВ

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР