Дружествата за колективно управление на авторските права и ползвателите -

...
Дружествата за колективно управление на авторските права и ползвателите -
Коментари Харесай

Обсъждат промени в Закона за авторското право

Дружествата за групово ръководство на авторските права и ползвателите - с противоположни позиции по готвените промени в Закона за авторското право. Преговорите по цените се оказаха най-спорния миг в плана. Друга значима корекция е така наречен " демонополизация " на сдруженията. Заради забавянето на измененията Европейската комисия към този момент е почнала наказателна процедура против България. Глобата, която заплашва страната ни, е близо 20 хиляди евро дневно.

Няколко разновидността и отсрочване от два Народното събрание. След забавянето новите правила за старите проблеми в региона на авторското право още веднъж отидоха при депутатите. Промените и използването на европейското законодателство плануват унищожаване на монопола на сдруженията, събиращи отчисления за изпълнителите, както и по-строги правила за тяхната работа.
Данаил Кирилов, ръководител на Комисията по правни въпроси: Ценим директивата. Директивата би трябвало да сътвори конкурентността сред организациите, с цел да имаме най-хубавата цена за създателя. Румен Димитров, заместник-министър на културата: Да сложим на нова основа взаимоотношенията сред правоносители, ползватели и да издигнем казуса към спазването на авторските права на нова основа.
За първи път проектозаконът беше подложен на публично осбъждане. Най-големият проблем се оказа въпросът дали и ползвателите могат да желаят смяна в цената за стартирането на музика или излъчването на филм с комерсиална цел.
Анна Танова, АБРО: За нас е доста значимо, че в този законопроект ние имаме опция като организация на ползвателите да предизвикваме смяна на цените.Станислава Армутлиева, " Профон ": Искаме обаче да имаме свободата сами да дефинираме цената на личния си труд. Ясен Козев, " Музикаутор ": Тарифирането - по какъв начин да работи то, дали може да бъде отваряно от ползвател и при какви условия. Там в действителност директивата е извънредно несъвършена.
След полемиката Комисията по правни въпроси единомислещо одобри измененията при първото гласоподаване. По-късно те бяха утвърдени от Комисията по европейските въпроси. Работата по изчистването на закона обаче ще продължи преди окончателното му гласоподаване в пленарната зала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР