Дружествата, специализирани в отдаването на бързи кредити, обявиха резултатите си

...
Дружествата, специализирани в отдаването на бързи кредити, обявиха резултатите си
Коментари Харесай

Кой бизнес у нас генерира печалба от 200 млн. лв за 6 месеца?

Дружествата, профилирани в отдаването на бързи заеми, оповестиха резултатите си за първите шест месеца на годината.

Данни за това дават от централната банка на страната, написа profit.bg.

Ето и повече за облагите, вземанията и необслужените заеми на фирмите от бранша.

Печалба

Дружествата, профилирани в кредитирането, са осъществили 203.4 млн. лева облага за първите шест месеца на 2019 година, сочат данни на Българска народна банка.

Това е с 29.3% повече по отношение на година по-рано, когато фирмите от бранша оповестиха позитивен финансов резултат от 157.29 млн. лева

Активи

След растеж за второ следващо тримесечие, активите на сдруженията, профилирани в кредитирането, нарастват до 3.164 милиарда лева по отношение на 3.02 милиарда лева за преди 3 месеца и 3.478 милиарда лева за преди 1 година.

Вземания

Вземанията на фирмите за бързи заеми през днешния ден се равняват на 2.66 милиарда лева по отношение на 2.52 милиарда лева за преди три месеца и 2.4 милиарда лева за 12 месеца по-рано.

Най-големият дебитор са семействата, които са взели съвкупните 2.134 милиарда лева назаем от тези компании.

Това е втората най-висока стойност на вземанията, като рекордните 2.29 милиарда лева са регистрирани през март предходната година.

Само през последните 3 месеца популацията задлъжня на фирмите от бранша с нови 113 млн. лева, а по отношение на 12 месеца по-рано общата сума, която би трябвало да върнем, набъбна с 312 млн. лева

Днес у нас действат 157 компании за бързо кредитиране, или без изменение по отношение на година по-рано.

Необслужвани заеми

За първи път от края на 2008 година, или повече от 10 година, необлужваните заеми на сдруженията пада под 200 млн. лева Днес те са 198 млн. лева по отношение на 200 млн. лева за преди три месеца и 278 млн. лева преди година.

Сумата беше надхвърлила 600 млн. лева, или 30% от всички раздадени заеми в края на 2013 и началото на 2014 година, само че последователно понижа.

Основните аргументи за това са по-добрата събираемост на компании, както и продажбата на част от несъбраните заеми на компании за събиране на вземания.

Тези така наречен портфейли от заеми се оферират на относително по-ниски цени, а за фирмите от бранша това значи пресен запас, който още веднъж могат да дадат назаем.

Процентно, необслужените заеми към този момент са 7.46% от общите вземания на сдруженията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР