Дружества с установени нарушения на Кодекса на труда плащат санкциите

...
Дружества с установени нарушения на Кодекса на труда плащат санкциите
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Платената глоба не заличава нарушението

Дружества с открити нарушавания на Кодекса на труда заплащат глобите си, с вярата че ще получат документ за " чисто " досие, с цел да вземат участие в публични поръчки. За тази процедура заяви Главната ревизия по труда.

Инспекцията прецизира, че нарушавания на трудовото законодателство, които са съображение за премахване от социална поръчка, не могат да бъдат заличени с заплащането на глобата.

Законът за публичните поръчки планува да бъдат отстранявани работодатели, които наемат хора на работа без трудов контракт, не превеждат постоянно заплатите, наемат младежи под 16 години на работа без да съблюдава разпоредбите за това,

Ако работодателят показа доказателства, че е изплатил на служащите си дължимото, той може да получи уверение за липса на нарушавания. Доказателствата би трябвало да бъдат показани в дирекцията " Инспекция по труда ", открила нарушаванията с влезнало в действие наказателно разпореждане.

За останалите нарушавания не е планувана опция за доказване на надеждност, защото няма по какъв начин да се отстранят със задна дата нездравословните последствия за служащите. Срокът, в който нарушаването не може да бъде заличено, без значение от платената санкция, е три години.

В началото на този месец инспекцията внедри система за издаване на нужните удостоверения за засвидетелствуване на условия по Закон за обществените поръчки и други нормативни актове, която разрешава те да бъдат заявявани и получавани по електронен път с електронен автограф незабавно, без значение от работното време на администрацията.
Системата генерира неповторим код за достъп, който се отпечатва върху удостоверението и подсигурява неговата достоверност вместо влажен щемпел и автограф. Чрез кода всеки възложител може да ревизира дали предоставеното от изпълнителя уверение е правдиво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР