Другият претендент - съдия Соня Янкулова (вляво), получи едва пет

...
Другият претендент - съдия Соня Янкулова (вляво), получи едва пет
Коментари Харесай

Спорен председател на ВАС за следващите 7 години

Другият кандидат - арбитър Соня Янкулова (вляво), получи едвам пет гласа, до момента в който Чолаков (вдясно) събра 20 гласа

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
Висш съдебен съвет предлага на президента да назначи Георги Чолаков за нов ръководител на Върховен административен съд
11 сеп 2017
Камарата на частните реализатори лиши Иван Чолаков от дееспособност за 3 години
7 сеп 2017
Всичко е ясно, да влязат определените

Изборът на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание се трансформира в цялостна бутафория
7 сеп 2017
Ако желаете да имате компанията си, платете в биткойн

Нова скица за кражба от сдружения - през арбитраж и частен правосъден реализатор
14 юли 2017
Двама са претендентите за ръководител на Върховния административен съд

Освен арбитър Георги Чолаков, натрапен от ръководителя Георги Колев, беше номинирана и Соня Янкулова
22 юни 2017

С 20 гласа Висшият правосъден съвет (ВСС) реши да предложи на президента Румен Радев да назначи съдията Георги Чолаков за нов ръководител на Върховния административен съд (ВАС) за 7-годишен мандат. За него гласоподаваха представителите на двете съществени лобита в съвета - на досегашния ръководител на Върховен административен съд Георги Колев и на основния прокурор Сотир Цацаров. Към тях се причислиха Камен Иванов от съдийската гилдия, както и Юлиана Колева и Елка Атанасова от прокурорската, които до момента заемаха позиции, разнообразни от тези на болшинството.

Върховен административен съд е основна институция, в която се гледат тъжби против актове на всички органи на изпълнителната и локалната власт, както и решенията на самия Висш съдебен съвет. Председателят на Върховен административен съд дружно с ръководителя на Върховния касационен съд и основния прокурор са членове на Висш съдебен съвет по право, т.е. Чолаков ще е член и на новия съвет, който би трябвало да бъде конституиран дефинитивно тази седмица, откакто Народното събрание избере своите 11 представители.
Другият претендент за поста - арбитър Соня Янкулова, която има над 20 години стаж като арбитър, получи едвам пет гласа - на Юлия Ковачева, Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Галя Карагьозова.

Логичен свършек на един продънен Висш съдебен съвет
Още преди година името на Георги Чолаков, който е ръководител на Второ поделение в съда, се завъртя като сигурен любимец за поста. Съдии от Върховен административен съд описаха пред " Капитал ", че то е било наложено от досегашния ръководител Георги Колев. Казано било, че алтернативата е външен човек, като се коментирало името на представляващия Висш съдебен съвет Димитър Узунов. Тази вероятност мобилизирала болшинството съдии във Върховен административен съд да поддържат кандидатурата му.

Операцията по инсталиране на Чолаков на поста стартира още напролет. Първо изборът бе изтеглен, с цел да го направи актуалният състав на Висш съдебен съвет, а не идващият. След това Георги Колев наложи на пленума правила за поддръжка на номинация с очевидно гласоподаване. Така Соня Янкулова събра 22 гласа, а Чолаков - 57, като 12 съдии не участваха. Именно тези резултати от гласуването през днешния ден бяха главният коз зад кандидатурата на Чолаков, която беше показана като плод на съдийско самоуправление.

Заради разнобой в другите лобита в съвета до предходната седмица и във Върховен административен съд, и във Висш съдебен съвет се правеха догатки, че избор няма да има, тъй като няма да се съберат нужните 17 гласа. В края на седмицата в непосредствен до Делян Пеевски уебсайт се появи информация за серия подозрителни имотни покупко-продажби на Чолаков. След няколко часа публикацията беше свалена.

Георги Колев през днешния ден показа номинацията на Чолаков като " нужния претендент за ръководител на Върховен административен съд ", който е " кадърен да издигне престижа на Върховен административен съд на едно още по-високо ниво ". Чолаков решавал проблеми даже когато " не са свързани с директната правораздавателна активност ".

Чолаков - решаваме проблеми всевъзможни
При показване на концепцията Чолаков посочи, че преди да я изготви, е провел анкета измежду сътрудниците си. Той обърна внимание за изключителната натовареност на съдиите във Върховен административен съд, която въздейства, по думите му, на бързината на постановяване на актовете, тяхното качество и на персоналния живот на магистратите. Кандидатът даже подлага на критика настоящето управление на съда за непрозрачната медийна политика и задето не взима мнения по законопроекти. А Георги Колев одобри тези рецензии и сподели, че решаването на тези проблеми ще са надграждане на постигнатото.

След това Цецка Цачева съобщи, че " според авансово оповестения сюжет следва задаване на въпроси ".

На въпрос на Българския институт за правни начинания какви дейности ще предприеме, с цел да противодейства на корупцията, Чолаков отговори: " Корупцията е опция на орган, заемащ високи длъжности, да постъпват по метод, по който не се следва. " После посочи, че " корупцията се свързва най-вече с подкупа ".

Главният прокурор Сотир Цацаров зададе въпрос, който няма нищо общо с пълномощията на ръководителя на Върховен административен съд, само че явно е значим за ръководителя на държавното обвиняване: " Какво е отношението ви към мястото на прокуратурата в правосъдната власт? " Кандидатът отговори: " Това е спор, който се заформи неотдавна. Считам, че това би трябвало да бъде подложено на доста изчерпателен или обширен разбор ", като в последна сметка даде " верния " отговор: " Прокуратурата би трябвало да бъде в границите на правосъдната власт. "

Соня Янкулова - независимостта е положение на духа
Кандидатурата на Соня Янкулова беше показана от Галя Карагьозова, която акцентира, че е предходна през всички равнища на правосъдната система, а израстването й е основано на нейните професионални качества. Янкулова се занимава съществено с европейско право, била е арбитър на интернационалните надпревари по право и е взела участие в разнообразни интернационалните конгреси, свързани с правото на Европейски Съюз.

Соня Янкулова стартира с ролята на Върховен административен съд за отбрана на правата на жителите, а по-късно се спря на нуждата от отбрана на независимостта на магистратите, която е положение на духа, не е привилегия на един арбитър, а гаранция, че делото ще бъде решено съгласно закона и обстоятелствата. " Съдиите, и в частност съдиите от Върховния административен съд, не сме съумели да създадем убеденост в обществото за нашата самостоятелност ", означи Янкулова и цитира данни на Европейски Съюз, че в случай че в Дания 7% от хората нямат доверие в независимостта на съда, то в България в съда не имат вяра 70%. Тя изясни, че независимостта се бори с ограничения като инцидентното систематизиране на делата и гаранциите за почтено кариерно израстване.

Натовареността е несъразмерна, сподели тя и показа свои наблюдения, че сега се падат приблизително по два часа и половина за решение на едно дело - от запознаване, администриране, правене на решението и така нататък, което време е незадоволително. Посочи и две вероятни решения. Прилаганото досега увеличение на съдиите е метод с два съществени минуса - първо, броят на съдиите е прекомерно огромен, което затруднява правосъдната процедура, а България и сега е на второ място в Европейски Съюз по съдии на глава от популацията. " Можем да станем и първи, само че подходящо ли е? ", попита тя, изключително като се има поради, че " имаме система на административното правораздаване с небалансирано систематизиране на ресурсите ", т.е. едни съдии са доста натоварени, а други - малко.

На въпрос с какви съответни дейности би повишила доверието в съда Соня Янкулова сподели, че ще се бори за експедитивност на насрочване на делата, тъй като в този момент то не е в рационалните периоди, макар че 80% от решенията се пишат в едномесечен период. За възможните свои заместници законът планува по този въпрос да се произнесе пленумът, само че и да не предвиждаше, тя щеше да се обърне към него.

На дежурния въпрос на Сотир Цацаров дали мястото на прокуратурата е в правосъдната или изпълнителната власт Соня Янкулова отговори, че този въпрос не седи пред нея: " Ако преместим една ябълка от едно място на друго, тя няма да стане круша. Това важи както за прокуратурата, по този начин и за съда. " А на въпрос на Калин Калпакчиев за роднинските назначения: " не ме интересува на кого е дете, а какъв брой знае ".

" Трябва да се научим да вършим разлика сред коментара на правосъдното решение, което е окей - всеки може да сбърка, и персоналните нападки против съдията, които са неприемливи ", сподели тя на въпрос по какъв начин би реагирала на рецензии от представители на изпълнителната власт към съда. Тя даде образец - когато един арбитър е охулен поради свое решение, което не се харесва на властта, то значи ли, че ще бъде поласкан, когато е отсъдил по нейните визии.

Очаквано Георги Колев поддържа Чолаков - той можел да построи колектив и да сътвори микроклимат. Юлиана Колева, член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота и някогашен народен представител на ГЕРБ, също го поддържа с уточнението, че двамата са работили дружно. И двамата показаха, че Чолаков получил повече гласове от пленума на съдиите от Върховен административен съд.

Силни изявления в поддръжка на Янкулова направиха и петимата, които гласоподаваха за нея. Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов разгласи, че това е изборът на тишината. " Защото нямаше акция на Висш съдебен съвет, която да уточни какъв брой е значим този избор. Нямаше акция, която да вкара двамата претенденти в конфликт. Кампания, която да отличи един от претендентите ", съобщи Панов. Калпакчиев обърна внимание на две решения на Янкулова, показващи нейната самостоятелност от изпълнителната власт. Уважавам гласа на всеки един арбитър, само че съдийското самоуправление не може да бъде свеждано до груба аритметика, нашата работа е да създадем добросъвестна оценка на качествата на претендентите, сподели Калпакчиев.

Гласовете за Чолаков - 20, са с два повече от тези, които Сотир Цацаров получи в края на 2012 година при избора му за основен прокурор. Логичен свършек на мандата на един правосъден съвет, който предизвикваше непрекъснати кавги. Крайната дума ще има президентът, който по конституция издава декрет за назначение на ръководителя на Върховен административен съд. Ако Румен Радев откаже да издаде декрет, то идващият ръководител на съда ще бъде определен от новия правосъден съвет.
Кой си хареса Висшия правосъден съвет

Чолаков има шарена биография. След като приключва право през 1992 година, той е назначен за ръководител на Районния съд в Котел, а след това за ръководител на Районния съд в Сливен. През 1995 година напуща системата и до 2007 година е юрист в Сливен, след това става административен арбитър в същия град, само че е командирован в Административен съд - София-област. През 2009 година отново напуща системата, с цел да стане нотариус в Балчик. През 2012 година още веднъж става арбитър, като след външен конкурс е назначен във Върховния административен съд, а през 2013 година Георги Колев го прави началник на Второ поделение, където се гледат каузи по Закона за устройство на територията, за акцизите, за митниците, а за малко и каузи по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и Закона за Данък добавена стойност.

Георги Чолаков беше докладчик по делото против жалбата на уволнението на Мирослава Тодорова и написа решението, с което я отхвърли.

В седмица преди избора в електронни медии излязоха две изявления за Чолаков, които поставяха под подозрение неговата самостоятелност. Едната обсъждаше 10 вписвания в имотния указател в Балчик, по които той е станал заемодател на физически лица, а като поръчителство са записани аграрни земи. Всъщност става дума за предварителни контракти за покупка на земи, подписани от притежателите с другар на Чолаков - новозагорският юрист Илиян Петков. Тези контракти трябвало да станат дефинитивни през 2021 година Впоследствие Петков е прехвърлял вземането си по тях на съдията. По думите на Чолаков това е станало поради 50 хиляди лева, които Петков му дължал. Пред " Капитал " Петков изясни, че е продал вземането, тъй като изгубил интерес към тези контракти, а Чолаков търсел да влага в земи.

Въпросът на Калин Калпакчиев за какво това " взимане " не попада в декларацията на Чолаков, подадена в процедурата по желание, не получи явен отговор. Чолаков сподели единствено, че не е налице взимане, тъй като ставало дума за неподвижен парцел, а не за пари. Казусът остана неуточнен.

Според обява в уеб страницата " Биволъ " с решение на тричленен състав на Върховен административен съд, в който е взел участие Чолаков, е било анулирано уволнението на шефа на полицията в Сливен. Чолаков обаче не се отвел, макар че Божурски е бил шеф на брата на съдията - Петко Чолаков, който е някогашен началник на районното звено за противопоставяне на проведената престъпност в града (РЗБОП - Сливен), написа в " Биволъ ". Пред Висш съдебен съвет през днешния ден Чолаков изясни, че все още на постановяването на решението брат му е работил към затворническата администрация, а РЗБОП не е на послушание на регионалния шеф, а на ГДБОП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР