Други суровини, такива, които се произвеждат в Русия, Украйна и

...
Други суровини, такива, които се произвеждат в Русия, Украйна и
Коментари Харесай

Николай Василев: Ако войната продължи, цените на газ и ток стигат Еверест

" Други първични материали, такива, които се създават в Русия, Украйна и района - също. Това включва и зърно. За България високата цена на нефта и газа е неприятна вест, само че цената на тока, на скока на цената на зърното и на цветните метали, които ние изнасяме, е добра вест ", счита той.

Изказването на Кристин Лагард за вероятностите пред европейската стопанска система Василев разяснява по този начин: " Едва ли е нужно да си Кристин Лагард, с цел да кажеш, че при война ще намалее растежът, че има заплаха от още по-високи цени на петрол и първични материали. Тоест, това са предстоящи неща. По-интересно е какво ще стане с лихвените проценти, където има доста разновидности ", разяснява още Василев

Има държавни предприятия, които са подобаващи за българската борса - цялата държавна енергетика, банка и някои други. Българският финансов бранш не е схванал, че сме в Европейския съюз. Ние сме разкачени от европейската финансова система, централните депозитари и тържищата не са свързани. Ние сме по-близо до Африка, както си бяхме и преди.

" През последните 25 години българският финансов пазар още веднъж е под кривата круша, дори би трябвало да кажем до под " кривата череша ". За страдание имаше дребен " златен прозорец " на своята история през годините 2001-2007, когато поставихме международен връх, може би за всички времена, за най-бързо повишаване на показателя и по всички индикатори бяхме доста напред. В лв. или евро показателят за шест години се качи над 27 пъти, а поради отслабващия $ тогава - над 40 пъти в долари. Това съгласно мен е международен връх. Оттогава кретаме и няма огромна разлика от 2009, 2015, 2020 или 2022 година. Положението е същото ", сподели Василев.

Докато през 90-те години България беше 10 години пред Румъния по всички индикатори, а Македония не съществуваше на картата, през днешния ден я докарахме до такава степен, че Румъния е 10-20 пъти по-голяма от нас, а Македония е по-голяма от България, сподели Василев. " Тоест, ние сме с наноразмер на международната карта ".

" Проблемите може да са доста, само че един от тях е, че след 2005 година нашият небанков финансов бранш няма свое министерство. Нито едно министерство не припознава този бранш като собствен и надлежно няма никакво желание да направи нищо за него през идващите 100 години. Казвам го доста извънредно и изрично "

Новото съдружно държавно управление не дава никакви сигнали, че вижда и желае развиването на финансовият пазар в България, акцентира Василев. " Не единствено това държавно управление. За нашия отрасъл няма никакво значение дали годината е 2008, 2018 или 2022. Нямаме отраслово министерство. Не споделям, че финансовите министри са неприятни като министри, само че във връзка с финансовите пазари, не знаят, че те съществуват ".

Мерките, които предлагам, за възкръсване на Българската фондова борса, са същите, каквито предлагам от половината от своята кариера и със същата безизходност, че в миналото ще бъдат изпълнени, сподели финансистът. " В момента думата приватизация е неразрешена. Никой няма желание да приватизира даже и един пирон. Има държавни предприятия, които са подобаващи за българската борса - цялата държавна енергетика, банка и някои други. Ще излязат ли на борсата - не знам ".

" Впечатлен съм от думите на транспортния министър, че БДЖ ще бъде листвана на борсата през 2024 година. Изключително ще го поддържам, в случай че успее да го направи. Докато не го видя, няма да го допускам, само че го поддържам. Никой нищо не прави в страната да подкрепи някои частни компании, някои от които бяха делиствани - телекоми, банки, индустриални, както и нови компании да бъдат листвани на борсата ", добави Василев.

" Казах предходната година, че Българската банка за развиване е уместно да се листва на борсата и такава реакция получих от всевъзможни ръководещи, каквато за мен е неразбираема. Винаги съм считал, още от 2002 година, че няма потребност, първо, да има българска държавна банка - никаква, нито за развиване. Сега, като има, няма потребност да е държавна и умерено може миноритарен дял да отиде на борсата. Ще отиде ли - не, несъмнено ".

По отношение на енергетиката Василев сподели, че тя " не би трябвало да е държавна ", а " това, което е държавно, може да бъде листвано на борсата ".

" И да е частно, отново може да е листнато на борсата. Очаквам ли нещо такова - не, несъмнено ".

Що се касае до стартирането на опция за търговия с варианти на БФБ, а по-късно на фючърси на борсата, гостът бе безапелационен, че това е отлична концепция, само че никой не работи в тази посока. " С наноразмера на българската борса и без министерство, можем единствено да си фантазираме за фючърси и варианти. Създаването на клирингова къща " е обвързвано с това. Но с нанопазар, никой не желае да има клирингова къща. Защото тя оскъпява търговията. Аз съм " за ", само че би трябвало първо да се създадат други неща ".

Подкрепям концепцията за BEAM пазара, сподели още Василев, " изключително с оглед новосъздаваните компании. Все отново не бих разчитал единствено на това решение. Това е едно микрорешение на фона на общите проблеми ".

Поизводители на първични материали и военна продукция ще се облагодетелстват от обстановката, предвижда гостът, а военнопромишленият комплекс ще е във напредък. " Германия разгласи за пръв път след края на Втората международна война, че ще отдели за въоръжаване 100 милиарда евро, като начало. Целият свят ще продължи да се въоръжава. Това е интернационалната обстановка ".

Изказването на Кристин Лагард за вероятностите пред европейската стопанска система Василев разяснява по този начин: " Едва ли е нужно да си Кристин Лагард, с цел да кажеш, че при война ще намалее растежът, че има заплаха от още по-високи цени на петрол и първични материали. Тоест, това са предстоящи неща. По-интересно е какво ще стане с лихвените проценти, където има доста разновидности ".

" Грешките на централните банкери не са от 2022 година, а през всички години от 2010 до в този момент. Светът привикна. Цяло потомство израстна в обстановка на съвсем нулева инфлация и съвсем нулеви лихви. Това не е естественото агрегатно положение на международната стопанска система в историята и няма да е бъдещето на стопанската система ".

" Печатането на пари, което стартира през 2009 година и продължи със страшна мощ по време на пандемията, нямаше по какъв начин рано или късно да не избие в доста висока инфлация. Това е учебникарски образец ", безапелационен бе Василев. " Светът безгрижно смяташе, че това може да бъде отсрочено, лихвите не престават да бъдат към нулата и се напомпва двуцифрена инфлация. Това беше предстоящо и в случай че я нямаше пандемията можеше да стартира дори и през 2020 година ".

" Сега високата инфлация по учебник значи - вдигайте лихвите. Но не да се вдигнат с 0,25 или 0,75. Голямата инфлация от края на 70-те години, която е била сходна на сегашната обстановка и отново е била обвързвана с петрол и обилно харчене е довело до внезапно повдигане на американската рента до 18%. Това е дало резултат и по-късно последва едно хубаво десетилетие, дори повече, на американската стопанска система. Единият отговор е - при такава инфлация лихвите би трябвало да бъдат вдигнати даже доста повече, в сравнение с някой допуска ".

Тенденциите в противоположна посока са най-малко две, предизвести събеседникът. " Едната е, че при война, когато може да има криза, това не е най-хубавият миг. Рецесия с високи лихви не е положително решение. Другата причина, която важи най-много за Европа, част от страните на континента толкоз задлъжняха през последните години, че е ужасно да се вдигнат лихвите внезапно. Красивите южни страни, където вървим на плаж и екскурзия, са зле и в този момент, а в случай че им се вдигнат лихвите - напълно. Моите апели за рационална фискална политика от край време не са инцидентни ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР