Други страни и общества са се справили с проблема сива

...
Други страни и общества са се справили с проблема сива
Коментари Харесай

Проф. Стефан Петранов: Делът на сивата икономика продължава да е висок, тръгваме от висока база



Други страни и общества са се справили с казуса сива стопанска система, няма причина и България да не се оправи с него. Това сподели в предаването " 12+3 " проф. доктор Стефан Петранов, началник на Катедрата по стопанска система в Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". " Справяме се с казуса, само че става постепенно. С годините делът на сивата стопанска система в България понижава ", съобщи Петранов и даде образец с дела на сивата стопанска система за интервала 2010 – 2017 година, който понижава от към 38 на към 29%: „ Тоест, имаме наклонност на понижаване, която е плавна, постепенна. "  

Делът продължава да е висок, тъй като защото тръгваме от доста висока база, разясни експертът: „ През 90-те години сивата стопанска система в България е доста висока, от порядъка на 50%. Борбата с това събитие не е толкоз лесна, тъй като това са действия, които са скрити, постоянно се намират в някакви пролуки. Мащабът на явлението не всеки път е толкоз елементарно да се оцени. “

Изследванията сочат, че най-сериозно сивата стопанска система участва в туризма и строителството, в действия, свързани със сезонна претовареност - да вземем за пример селското стопанство, уточни проф. Стефан Петранов. Той даде образец с въвеждането на по-голяма отчетност и надзор в рискови браншове като мярка за справяне със сивата стопанска система - нивомерите за бензина в бензиностанциите или устройствата, отчитащи производството във винзаводите, както и онлайн връзката на касовите апарати с Национална агенция за приходите. „ Всичко това са ограничения, които дадоха резултат “, разяснява преподавателят.

Относно предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за въвеждане на регламентирана облага за социалната потребителска кошница, включваща храни от първа нужда като самун, кисело мляко, олио, яйца, свинско и пилешко месо, проф. Стефан Петранов счита, че подобен метод няма да сработи, тъй като " в изискванията на пазарна стопанска система налагането на ограничавания, регулирането на цените, изкривява пазарите и основава отрицателна мотивация на производителите ". Единственият метод за понижаване на облагите проф. Петранов вижда е възстановяване на конкуренцията.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР