Другата седмица стартира национална програма, която е за достъпна жилищна

...
Другата седмица стартира национална програма, която е за достъпна жилищна
Коментари Харесай

До 100 000 лева за достъпност в частни имоти на инвалиди отпуска МТСП

Другата седмица започва национална стратегия, която е за налична жилищна среда и персонална подвижност. В частни парцели за хора с увреждания ще се финансират капиталови планове за създаване на съоръжения и уреди на стойност до 100 000 лв.. Това заяви пред публицисти в Смолян министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.
Той е от сутринта в Смолян и посети Дневния център от фамилен вид за деца без увреждания, Общностния център и Българо-германсския център за образование на безработни.
По думите му програмата за хора с увреждания, която дава опция за възстановяване на средата за достъп, започва в този момент за първи път. По нея също ще работят с общините, тъй като основните им архитекти би трябвало да утвърждават плановете за реорганизация на части от частни здания.
Средства ще се отпускат за създаване на рампи, асансьори и други механизми за превъзмогване на разликата в нивото в жилищните здания.
„ За финансиране ще могат да аплайват както притежатели на жилища, които са с трайни увреждания и усложнения в напредването, по този начин и надлежно етажна благосъстоятелност с жилища, в които живеят хора с увреждания и имат усложнения в достъпа “, акцентира Петков.
Той напомни, че работодателите с над 50 души личен състав са задължени да обезпечават квота за хора с увреждания.
„ Ние се опитваме да подпомогнем работодателите в това законово обвързване, като беше създадена Национална стратегия за хора с увреждания и е в развой на набиране на планови оферти “, уточни той.
В тазгодишния бюджет има 4,4 млн. лева за тази цел и се обезпечава финансиране на работодателите за преустрояване и консолидиране на работни места за хора с увреждания, като за едно работно място се отпускат 10 000 лв..
Крайният период за подаване на планове в Агенцията за хора с увреждания изтича на 13 август.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР