Друг основен поток за бягащите от Русия е към Грузия.

...
Друг основен поток за бягащите от Русия е към Грузия.
Коментари Харесай

След обявената мобилизация десетки руски автомобили влязоха в Грузия

Друг главен поток за бягащите от Русия е към Грузия. За да влязат в страната, съветските граждaни нямат потребност от визи. Колегите от Euronews Грузия разказват каква е ситуацията по границата.  

Заради оповестената частична готовност в Русия, доста мъже, които не желаят да водят война взеха решение да изоставен страната. За да стигнат по-бързо някои от тях даже минават на колела, поради забраната за прекосяване на границата пешком.

Няколко камиона се редят на опашка на граничния контролно-пропускателен пункт измежду десетки чакащи коли и преминаващи хора.

 
Веднага след апела на Владимир Путин за частична готовност, с цел да се изпратят повече мъже за войната в Украйна, в обществените мрежи се разпространиха голям брой видеоклипове, показващи опашки на граничните пунктове със прилежащите на Русия страни. Екипът на Euronews Грузия тук, на границата в Ларси, беседва с съветски жители, влизащи в Грузия. Повечето от тях не желаят да приказват пред камера, само че тези, които го вършат, дефинират решението на съветския президент като полуда. 
Георги Болквадзе, Euronews Грузия
Имаше една безумна опашка от към 10 километра. Днес пристигнах тук рано сутринта и съумях да вляза.
мъж в алено яке - без име
Днес приказвах с един мой другар. Той е в Краснодар. Каза, че по улиците няма мъже. Разказва, че е необичайно, че няма тапи, няма коли, всичко е изчезнало.
мъж в синьо яке - без име

Руските жители се пробват да влязат в Грузия по въздух на летище Тбилиси. През 2012 година Грузия анулира визовия режим за руснаци. Александър, различен млад руснак, споделя, че за него няма връщане обратно. 

 
Ще се опитам да си намеря работа в Грузия. Тогава ще забележим. Ще отида където и да е, само че не и в Русия. Всичко, за което работих толкоз настойчиво в Москва в продължение на 30 години, беше изцяло неефикасно - образованието ми, работата ми, персоналният ми живот. Дойдох на това място с празни ръце.
Александър

Русия и Грузия не поддържат дипломатически връзки от войната през 2008 година По тази причина сред двете страни няма директни полети. Руснаците обаче идват от Турция, Азербайджан и Армения, където не се изисква виза.

 

Георги Болквадзе, Euronews Грузия
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР